Élet-Stílus

Sokan a zöldhatáron érkeznek a Művészetek Völgyébe

A hétvégi tömeg elvonulása után hétfőre újra családiasabb, csendesebb, élhetőbb lett az élet a Művészetek Völgyében. Márta István a fesztivál első feléről elmondta, hogy csaknem négyszeresére nőtt a látogatók száma, igaz sokan még mindig zöldhatáron át érkeznek.

Az első négy napon csaknem százezer fő látogató a fesztivál első felének mérlege – mondta Márta István, a fesztivál főigazgatója. Az igazgató szerint szervezettebb, átgondoltabb lett a rendezvény, több a rendberakott, sátorozókat fogadó porta, tiltott a vadkempingezés, s így kevesebb a szemét is. Arról még nincs adat, hogy a látogatók hány százaléka vett napi, vagy hetijegyet, de a szigorított ellenőrzéseknek köszönhetően valószínűsíthető, hogy a jegyek is jobban fogytak. A fesztiváligazgató szerint a legnagyobb probléma, hogy a völgyet, s a helyszíneket sem lehet körülkeríteni, és hiába az ellenőrzés a belépésnél, a helyszínek szántóföldeken, erdőkön keresztül is megközelíthetők, így sok a potyázó.

Ki a háziborból, ki a sátorhelyből profitál

Egy biztos, a Művészetek Völgyéhez nem kell térkép vagy programfüzet, ha az ember engedi, hogy csak vigye a lába, percek alatt rátalál egy kézművesvásár, egy jazzkoncert vagy egy kiállítás. A kapolcsi Malomsziget vendéglőjében cigányzenekar húzza a talpalávalót, a Szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatosai utcaszínházukkal járják a falvakat, a pajtában filmvetítés készülődik, a dörögdi lőtéren hétpróbát játszanak a csapatok, Szőke András osztályfőnöki órát tart, a templomban pedig gospel szól. Az itt élők azt mesélik, hogy ilyenkor felbolydul az egyébként nyugalmas élet, de a falvak azon részein, ahol nincs program, semmi nem változik. Nagy a munkanélküliség, ezért mindenki próbál profitálni a fesztiválból, ki a házibor eladásával, ki a sátorhelyek kiadásával.

Quimby és Pély Barnabás

A hétvégi hőség és esők után hét elején lehűlt az idő, gyakoriak az esti záporok, de nem maradt el sok program. Hétfőn ezrek látogattak el Monostorapátiba a Quimby koncertjére. Az idén tizenöt éves dunaújvárosi zenekar remekül érezte magát a természetközeli környezetben, ez a hangulatukon is meglátszott. Pély Barnabás megjelenése nagy meglepetést okozott a koncertlátogatóknak, akik hangos felkiáltással arra bíztatták a gitáros-énekest, hogy hangja helyett inkább a hangszerét válassza. Kedden az egyik kapolcsi kocsma lépcsőjét színpadnak használva a TomWhite.hu adott rögtönzött blueskoncertet. A kicsiny udvar percek alatt megtelt a táncoló tömeggel, a zene odavonzotta az arra járókat. Este a templomból kihallatszó gospel vonzott be minket, ahol egy közel húsz főből álló magyar zenekar énekelt vidám egyházi énekeket. Hét közben kisebb tehát a tömeg, de programban nincs hiány, érdemes ilyenkor ellátogatni a völgybe, élvezni a környezetet és a nyugalmat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik