Élet-Stílus

Picasso szerelmes olvasmánya a Szépművészetiben

admin
admin

2006. 08. 02. 07:46

Picasso szerelmei kamarakiállításon puffogó vulkánokat hallhatunk és a katalán festő nyolc múzsáját ismerhetjük meg a Szépművészeti Múzeumban.

A Géniuszok – remekművek sorozat ötödik tárlataként a Szépművészeti Múzeum Piramis termében, éjfekete borítású falakon magyar és angol nyelvű magyarázó forrásidézetek és fotók mellett egyenként megvilágítva vonulnak fel Pablo Picasso (1881-1973) asszonyai: ott van a kék korszakából az Anya gyermekével című kis kép, valamint a Francoise Gilottól született két gyermek, Claude és Paloma kettős portréja. A fő helyen, külön falon látható Picasso Az olvasmány című, Marie-Thérése Waltert ábrázoló, 1932-es festménye.

Picasso, a vulkán

A kép a jellegzetes, kubisztikus formatorzítások ellenére portrészerűen mutatja be a telt idomú, szőke hajú germán szépséget, a festő fiatal kedvesét. A kiállítóterem hangulatát vulkán pufogását idéző hangeffektusok festik alá, valószínűleg azért, mert Georges Pompidou egykori francia köztársasági elnök egy alkalommal megjegyezte: “Picasso olyan, mint egy vulkán, amelyik soha nem nyugszik meg.”

Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára megnyitóbeszédében azt emelte ki: már a Picasso kiállítás plakátja és címe is olyan, hogy az embernek kedve kerekedik megnézni azt, mert a szerelem témája örök. Brassai, a magyar származású fotóművész azt mondta a festőről, hogy világokat tört össze, bontott szét és aztán újat alkotott. Külön kiemelte, hogy Picasso korszakai mögött mindig egy-egy nagy szerelem, személyiség állt, és ezek az asszonyok sokat tettek sikeréért – tette hozzá Schneider Márta.

A szerelem nem öncél

Gesko Judit művészettörténész, a tárlat kurátora ugyancsak idézte Brassait, aki a nagy katalán szerelmeiről azt mondta, hogy “a nő sohasem uralkodik rajta, művészetében mindig felszabadítja magát. Neki a szerelmi élmény nem öncél, hanem alkotóerejének nélkülözhetetlen ösztönzője.”

A szerelmek közül ezen a kamara kiállításon Marie-Thérése mellett további hetet ismerhet meg a közönség. Az összesen 17 alkotást a párizsi Picasso Múzeum, a stuttgarti Staatsgalerie és a budapesti Szépművészeti Múzeum grafikai gyűjteményéből válogatta Orosz Márton társkurátorral.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.