Élet-Stílus

Négymillió 100 dolláros laptopot rendeltek?

Az ENSZ által támogatott OLPC (100 dolláros laptop) program körüli pletykák szerint már több millió eszközre érkezett megrendelés. A projekt szóvivője cáfolta a ZDNET-nek a szerződések meglétét.

Az OLPC-program szóvivője szerint már mintegy 4 millió olcsó laptopra érkezett előzetes megrendelés a legszegényebb országoktól. Azokat a jelentéseket azonban, amelyek azt állítják, hogy Brazília, Nigéria, Argentína és Thaiföld is vásárolt már milliós nagyságrendben a még el sem készült eszközből, hamis információnak minősítette.

A olcsó laptop kifejlesztésén és elterjesztésén dolgozó szervezet képviselője azt állítja, hogy az említett országokkal valóban folynak tárgyalások, de semmilyen szerződést nem írnak alá addig, amíg a végleges modellt nem tudják a leendő megrendelőknek bemutatni.

Az ENSZ főtitkárának támogatását élvező Nicholas Negroponte megpróbálta a legnagyobb számítógép- és szoftvergyártókat meggyőzni a terv előnyeiről, de a prototípusok mindeddig nem győzték meg az óriáskonszernek vezetőit. Több elemző véleménye szerint a készülékek igazi megoldást nem jelentenek a technológiai lemaradással küzdő országok problémáira.

A Negroponte által vezetett programról folyó vitában több olyan cég is, mint a Microsoft vagy az IBM, végül az ellenzők oldalára állt. A Linux-alapú tervek miatt az egyébként általában adakozó Bill Gates is úgy gondolta, hogy a 100 dolláros laptop ötlete nem életképes.

A támogatók reménykednek

Az OLPC (One Laptop Per Child) szervezet egyértelmű támogatói – az AMD processzorok gyártója és a Red Hat Linux – azonban továbbra is remélik, hogy újabb támogatásokat szerezhetnek a kormányoktól, az óriásvállalatoktól és az adakozó magánszemélyektől. A minimálisan 5 milliós gyártásra a pénz azonban meglehetősen lassan gyűlik.

A projekt jelenlegi állapotáról annyit mondott a szóvivő, hogy mindössze 500 tesztfázisban levő alaplappal látták el a fejlesztőket. A „laptopot minden gyereknek” elképzelés szerint sok millió követné az első, még májusban bemutatott darabot, ha az ENSZ megfelelő támogatókra talál az ambiciózus terv megvalósításhoz.

A programot vezető Negroponte és az ENSZ reményei szerint a „kurblis laptop” nagyban hozzájárulhat majd a fejlődő országok oktatásának megsegítéséhez. Az alacsony ár mellett a fejlesztők egyik fontos szempontja volt, hogy a gépek a civilizációtól távol, olyan helyen is használhatók legyenek, ahol nincs elektromos áram.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik