Élet-Stílus

Újabb Explorer-vetélytárs: készül az Opera 10

Bár nemrég jelent meg a böngésző 9-es verziója, a norvég fejlesztőcsapat már megszellőztette a terveket a következő változattal kapcsolatban. A megjelenés időpontjáról még nincs hír.

A ZDNet Thomas Fordot, az Opera PR-felelősét szólaltatta meg, aki beszámolt a következő verzió tervezett újdonságairól, kiemelve a widgetek, vagyis a böngésző motorját használó mini segédprogramok szerepét, valamint a szoftverre váró különlegesen fontos feladatokat. Ez utóbbiakban nem lesz hiány, hiszen a fejlesztők szeretnének végre igazán átütő eredményt elérni, és elhódítani a felhasználók jelentős részét a szintén készülő Internet Explorer 7 elől.

Igaz, az idei évben még az Opera 9 elsődleges feladata lesz a Microsoft fejlesztésével folytatott harc. A böngésző legutóbbi változata június 20-án jelent meg, jelentős érdeklődést váltva ki az internetezők részéről. Nem véletlenül, a norvégok ugyanis több újítást passzíroztak bele kedvenc böngészőjükbe: widgetek, Web 2.0/AJAX-kompatibilitás, BitTorrent letöltések, előnézeti funkció, fejlett reklámszűrő és természetesen az elkerülhetetlen javítások. Az érdeklődés méreteit jól mutatja, hogy csak az első napon 700 ezer látogató fordult meg az oldalon, és többeknek problémát okozott a letöltés elindítása.

Az Opera 10-ben a jelek szerint továbbra is a megszokott kettős, vagyis az újítások és javítások egyvelege érkezik majd. Fontosnak tartják a kompatibilitás kiterjesztését, ezért a lehető legtöbb platformra elkészítik a szoftver megfelelő változatát, legyen az hagyományos PC, mobil eszköz vagy netán játékgép. Ez utóbbira már van példa, hiszen a Nintendo DS a napokban csatlakozott a támogatott eszközök sorához, kényelmes böngészést kínálva a speciális verzió révén. A javításoknál nem tértek ki a részletekre, itt minden bizonnyal a jelenleg előforduló problémákat és hiányosságokat küszöbölik majd ki.

Ford elmondása szerint új widgetekkel és fejlesztői eszközökkel is készülnek, mégpedig azon elgondolás alapján, hogy egy napon a böngésző egy önálló fejlesztői platform szerepét is betöltheti majd. A widgetek révén pedig szükségtelenné válik a külső alkalmazások használata, hiszen minden fontosabb funkciót elérhetünk a böngészőből, tovább egyszerűsítve a számítógép használatát. A fő cél az Internet Explorer 7 megjelenésének kivédése, pontosabban a felhasználók átcsábítása – meglátjuk, sikerrel járnak-e a vikingek a tengerentúli óriással szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik