Élet-Stílus

Hatalmas olajfolt terjed a Földközi-tengeren

admin

2006. 07. 31. 10:18

A Földközi-tenger legnagyobb környezeti katasztrófáját okozta Izrael azzal, hogy légicsapást mért a Bejrúttól délre fekvő Dzsije erőművének kőolajtartályaira – közölte a a libanoni környezetvédelmi miniszter.

Jaakúb Szarráf szerint már eddig is 10-15 ezer tonna nyersolaj ömlött a tengerbe, ami a Földközi-tenger „vitathatatlanul legsúlyosabb ökológiai katasztrófáját jelenti”. A tengertől 25 méterre álló, július 14-én támadásnak kitett tartályok egyike már nem szivárog, de egy másik még mindig lángol, és félő, hogy felrobban. A libanoni miniszter megjegyezte, hogy a nagy horderejű környezeti balesetek ezidáig mindig az óceánokat sújtották, most először terjed az olajár egy zárt tengerben. „Nem szabad illúziókat táplálni, a szörnyű következmények nem csak Libanont érinthetik, de a Földközi-tenger keleti medencéjének összes országát” – mondta.

Az olajszennyezés most a libanoni tengerpartszakasz (220 km) egyharmadát érinti, és a miniszter szerint az északi irányú áramlatoknak köszönhetően Ciprust, Szíriát, Törökországot, Görögországot, de Izraelt is fenyegeti. A Földközi-tenger ökoszisztémája súlyosan meg fogja sínyleni a történteket, és egyes fajokat a kihalás veszélye fenyeget – hangoztatta.

A miniszter úgy becsülte, hogy a libanoni partok megtisztítása – amely nyilvánvalóan csak a légitámadások után kezdődhet – 45-50 millió dollárba fog kerülni, és eltart jövő nyárig. Szemére vetette Izraelnek, hogy a tengeri blokád miatt képtelenség a csapás elleni küzdelemre kivezényelni az embereket. Libanon – mondta – technikai segítségért folyamodott olyan országokhoz, amelyek korábban már elszenvedtek súlyos tengeri szennyeződést. Kuvait máris 40 tonna koaguláló anyagot küldött a vizen lebegő olajfoltok megkötésére.

Az Európai Unió pénteken ígérte, hogy anyagot és szakértőket küld a körzetbe. Mint arról Szarráf beszámolt, a dzsijei kőolajtartályokat ért találatok légkörszennyezést is kiváltottak, s az pénteken elérte Bejrútot. A mérgezett felhő ez idő szerint 30 km hosszan húzódik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.