Élet-Stílus

Esővel indult az első kapolcsi hétvége

Rekkenő hőséggel indult és hatalmas felhőszakadással zárult a Művészetek Völgye első szombatja. Naszály Györggyel, a fesztivál sajtófőnökével összegeztük az első két nap tanulságait, aki szerint a rossz idő ellenére is sikeres volt eddig a rendezvény.

Elmúltak már azok az idők, amikor a lelkes völgylátogató bárhová leverhette a sátrát, a munkások mindenkit szigorúan figyelmeztetnek, hogy csak kempingben engedélyezett a sátrazás, ott átlagosan 600 forintba kerül egy éjszaka, saját sátorban, fejenként. Kezdi kinőni magát a fesztivál – mutat rá Naszály György a nagyobb szervezettség igényére, az egyre növekvő látogatottságra. A látogatókat faluról falura szállító csigabuszok száma is nőtt, de a legtöbben még mindig stoppal közlekednek. A Völgy első két napja a sajtófőnök szerint összességében jól sikerült, bár sajnos néhány rajtuk kívülálló körülmény rányomta a bélyegét a fesztiválnyitásra.

Szombat délután lezuhant egy sárkányrepülő Kapolcs légterében, a repülő két utasa életét vesztette. Naszály György elmondta, hogy a sárkányrepülés nem képezte részét a Művészetek Völgye hivatalos programjának, tudomásuk szerint egy szakhatósági engedélyekkel rendelkező magánvállalkozás indította útjára a gépeket. A vállalkozás nem a fesztivál hivatalos területén, hanem magánterületen működött Kapolcs és Taliándörögd között. A Művészetek Völgye szervezői részvétüket fejezték ki a gyászoló hozzátartozóknak. A fesztivál programja a sajnálatos baleset ellenére folytatódik – áll a völgy által kiadott közleményben.

Sokan voltak pénteken is, az igazán nagy tömeg azonban szombat reggel érkezett, estére már alig lehetett mozdulni Kapolcson, sokak szerint többen voltak, mint tavaly. A Veszprémi autóbusz állomásról pótló buszokat kellett indítani Kapolcs felé, és szokás szerint araszoló kocsisor volt a fesztiválközpont főutcáján is. Rekkenő hőségben indult a szombati nap, este hatkor azonban leszakadt az ég, és kisebb kihagyásokkal egész éjjel esett. Mivel a völgy alapvetően szabadtéri rendezvény, sajnálatos módon ez több program elmaradását is okozta.

A Krétakör előadásának csak egy harmada ment le, a völgybérleten felül fizetendő kiegészítő jegyet visszaveszik, illetve beváltható lesz egy későbbi előadáson, ez minden eső miatt elmaradt programra érvényes. Nem csak az időjárás okozta programok elmaradását, Faludy György információink szerint kisebb szívrohama miatt nem tudott eljönni a „Nagyokról és kicsikről” címmel meghirdetett beszélgetésre. Elmaradt a Balázs Elemér Group koncertje is, de a legtöbb programot lehetőség szerint megtartották, a sörsátrakban összezsúfolódott tömegek kedvét a kinn szakadó eső sem tudta elvenni.

Így volt ez a taliándörögdi Klastrom színpad mellett felállított hatalmas sátorban is, ahol a Pannonia Allstars Ska Orchestra táncoltatta meg az ázott tömeget. A tradicionális skat, reggaet, jazzt és egyéb zenei irányzatokat ötvöző, 2003-ban alakult csapat színpad híján a táncoló tömeggel körülvéve zenélt, és nem kellett sok idő, hogy felmelegítse a sátor alatt összegyűlt több száz embert. Naszály György szerint egyébként ha meleg van azért jönnek az emberek, esős idő esetén pedig sok nyaraló látogat el a Balaton partjáról a kiállításokra, rendezvényekre.

Az előző évekhez képest gombamód szaporodnak a kisebb nagyobb vendéglátóhelyek és kocsmák, a főutca csaknem minden házának kertjében lángososok, kézművesek, borgazdák és pálinkatermelők árulják portékáikat. Az árak nem egységesek, van, ahol 300 fölött van egy nagyfröccs, és van, ahol már 100 forintért is lehet kapni, a sajtófőnök szerint azonban még nem tervezik az egységesítést. A sajtos-tejfölös lángos átlagosan 350 forint, de ugyanennyiért már főzeléket is lehet kapni, nem is beszélve a kemencében sült langallóról, amit 500 forintért árulnak. A sör szintén 300 forint körül mozog, és egy jó minőségű házi pálinkát már 400-500 forintért megkóstolhatunk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik