Élet-Stílus

Weninger és Gere roséja – borajánló

Rozét inni van ingere? Itt egy pohár We­­nin­Gere - dúdoljuk magunk elé a frusztrált meteorológusok, fortyogó flaszterok és hajladozó sínek évadján.












Weninger és Gere roséja – borajánló 1



Weninger és Gere roséja – borajánló 2
Weninger és Gere roséja – borajánló 3

Weninger ama osztrák borász, aki tevékenységének súlypontját Sopron térségébe helyezte. Pontosabban borászok, mert a Sopronban és a burgenlandi Horitschon-ban (Harácsony) borászkodó idősb W. mellett fia, Franzl önálló borászkodást folytat Balfon. Id. Weninger Gere Attilával, a villányi szentháromság egyik oszlopos tagjával nagy vörösökre szerződött még 1992-ben. Id. Weninger a napnyugati vörösborkultúra és technológia, a terroir alapú borászkodás, a hozamkorlátozás, a temperált erjesztés és a hordóhasználat tudományát közvetítő hídemberként sokat tett az újjáéledő magyar borászatért. Nyolc és fél hektárjuk van Villányban, elsőrendű vörösök készülnek itt (Phoenix, Cab. franc Selection), és immár e hibátlan rozé is. Magyarország rozé-nagyhatalom lehetne, és nem lehet mindig nehéz borokat inni. Az olyan álmosítóan meleg napokon, melyekből a múlt két hét összeállt, biztos nem nagy vörös küvéket iszik az ember, hanem friss, savas fehéret, könnyű száraz pezsgőt, fröccsöt és/vagy rozét, meg jó hideg sert a végén, a gyomor pH-jának javítása végett. Ha ilyesmi marad a nyár, csuda magyar vörösök lehetnek megint, mint 2003-ban például.

Halovány, szép rózsaszínű bor ez kis lilás reflexszel, fanyar savakkal. Tengelyében a hűsebb tavalyi évben szép savakat gyűjtő, friss kékfrankos gyümölcsössége. Friss karakter, kiegyensúlyozott struktúra, koncentrált alapanyag. Melegen ajánljuk, hogy jó hidegen tessék fogyasztani. Nyáresti lugasban 8-12 fokra lehűtve, beszélgetőborként, gyümölcskörettel keretezett bármihez ajánljuk.

Villány Rose Cuvée 2005, Weninger & Gere • Friss, fanyar karakter, kiegyensúlyozott struktúra, koncentrált alapanyag • 1290 forint

Ajánlott videó

Olvasói sztorik