Élet-Stílus

Úszó Eb: barátságos döntetlen a horvátokkal

Az első versenynap zárásaként került sor az Európa-bajnokság hivatalos rajtjára: a félórás ceremónia keretében Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitotta meg a vizes sportok augusztus 6-ig tartó kontinentális csúcseseményét, majd a magyar vízilabda-válogatott döntetlent játszott a horvátokkal.

Az esti ünnepségen az új 50 méteres medence partján korosztályos bajnokok hozták be az Eb-n részt vevő 40 ország nemzeti zászlaját. Bevonultak a magyar uszodasportok sikerkovácsai is, köztük az úszásban olimpiai bajnoki címet szerzett Novák Ilona, Temes Judit, Czene Attila, Rózsa Norbert, Szabó József, Wladár Sándor, illetve a pólósoknál ötkarikás aranyérmes Dömötör Zoltán és Markovits Kálmán.

A felvonulás végén Darnyi Tamás sokszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó a magyar nemzeti lobogót, Kárpáti György háromszoros ötkarikás aranyérmes vízilabdázó, a kontinentális szövetség, a LEN, Újvári László Eb-aranyérmes műugró pedig a főváros zászlaját húzta fel az árbocra.

A rituálét követően a Demszky Gábor főpolgármestert is a soraiban tudó grémium tagjai közül Gyárfás Tamás, az Eb szervezőbizottságának elnöke felkérte Bartolo Consolót, a LEN elnökét, hogy köszöntse a résztvevőket. Az Európai Úszóliga első embere úgy fogalmazott, hogy az első szó a csodálaté.

Kifütyülték Gyurcsányt

„A hírneves Hajós Alfréd uszoda új élettérrel bővült, a Széchy Tamás komplexummal. Az új, élvonalbeli létesítmények a világ legjobbjai közé emelték. Gyorsan telt el a két év, mióta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök úr, az egykori sportminiszter meglengette Budapest zászlaját a madridi Európa-bajnokság záróünnepségén. És e két év alatt a szervezőbizottság álmai valóra váltak. Európa úszósportja most itt áll az önök uszodájának rajtköveinél” – hangoztatta Consolo, felkérve Gyurcsány Ferencet az Eb megnyitására.

A miniszterelnök – eleinte fütty és hurrogás közepette – köszöntötte a Magyar Köztársaság nevében a résztvevőket, majd megemlékezett a fantasztikus úszótradíciókról, szólt Székely Éváról, Darnyi Tamásról, Egerszegi Krisztináról, Széchy Tamásról,
Úszó Eb: barátságos döntetlen a horvátokkal 1

A miniszterelnök nyitotta meg az Eb-t (MTI)

mondván „minden okunk megvan, hogy büszkék legyünk rájuk”, majd hivatalosan is megnyitotta az Európa-bajnokságot.

Könnyed lubickolás a foci-Eb-ért

A szerda zárásaként, már Eb-műsoron kívül igazi vendégművészeket köszönthetett a mindvégig lelkesen kitartó közönség: valamivel este 9 óra előtt szállt vízbe barátságos mérkőzés keretében az olimpiai bajnoki címvédő magyar és az ugyancsak a szűk kontinentális elithez tartozó horvát férfi vízilabda-válogatott. A minden értelemben barátságos, könnyed játékot és sok találatot hozó találkozón – jóllehet a 3. negyed után már 4 góllal is vezetett Kemény Dénes együttese – végül is békés döntetlen született.

A pólóstalálkozó egyszersmind a 2012-es horvát–magyar labdarúgó Eb-pályázat népszerűsítését is szolgálta. A sportdiplomáciai körítés sem maradt el, hiszen a vendégek részéről nézőként jelen volt például Vlatko Markovic, a horvát futballszövetség elnöke és Dragan Primorac sportminiszter, illetve Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke, a házigazdáknál pedig Gyárfás Tamás eleve nem csupán a „vizesek” képviselője, hanem az Eb-pályázati bizottság honi vezetője is.

Eredmény:
Magyarország– Horvátország 11 : 11 (2 : 1, 3 : 3, 4 : 1, 2 : 6)
A magyar gólszerzők: Biros 3, Szívós, Hosnyánszky, Madaras, Kis G., Steinmetz Á., Varga Dániel, Kiss G., Kiss Cs. 1-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik