Élet-Stílus

Mercedes ML – magaslati levegő

Repülés, Normafa, Havanna telep

Nemrég olvastam valakitől, hogy fent azért jobb, mint lent, mert szebb a kilátás és kevesebb az ember. Vagy azért vannak kevesen a magasban, mert strapás odajutni (hegycsúcsok), vagy sokba kerül (Hold, repülés, alpesi villa). Ebben van igazság, például én is szívesebben laknék a Normafánál, mint a Havanna lakótelepen.

Hasonló felfele törekvést látunk az autók között is. Tényleg jobb érzés magas autóban ülni, mint alulról nézni egy Kamaz kipufogójába a smart roadsterben. Az új ML-ben nem fenyeget ilyesmi a 2,2 tonna élősúllyal, 15 milliós alapáron. Az M-osztály komoly tényező az utakon Murmanszktól Los Angelesig. Annyian követték 1997 óta, hogy már rég nem kell megmagyarázni, miért elég egy SUV-nak aszfalton remekelnie, nem pedig ott, ahol az örök és utolérhetetlen G-osztály teszi.

Velünk van az erő

Sokan azért szeretnek bele a megemelt csatahajókba, mert bennük biztonságban érzik magukat, jól kilátnak belőlük és egyébként is unják sima kombikra vagy limuzinokra szórni a pénzüket. Az ML-re mindez áll, és ott van még a megállíthatatlanság és a legyőzhetetlenség ígérete az összkerék-hajtással.

Érdemes megjegyezni a 7G Tronic nevet, mert ez ma a világ valószínűleg legjobb automata váltója. Kifinomultabban szortírozza a fokozatokat, mint eddig bármi, amit vezettünk. Megesik, hogy átugrik több áttételt, de olyan arisztokratikus diszkrécióval dolgozik, mint egy brit komornyik.


Mercedes ML – magaslati levegő 1

Szépek az anyagok, az elõddel szemben nyoma sincs gagyinak (vezess.hu)

A kormány mögötti háromszögek révén kézzel is kapcsolható váltóval mindig lesi parancsunkat a 224 lóerős dízelmotor. Nekiveselkedik és elszántan gyorsul, ha kell, ha nem muszáj, akkor a háttérbe vonul és szavát sem lehet venni. Ennél kisebb vagy gyengébb motort biztosan nem szeretnénk ebbe az autóba, a középső dízelmotor a kényelmesen elegendő szintet hozza.

Passzív kikapcsolódás

Elsőre az M-osztály nyúlós és ragadós, de egy idő után olyan érzés vezetni, mint egy felpumpált kombit az E-osztályból. A kormányzás jellegzetesen tohonya hatást kelt, amivel nehézkesnek tűnik az autó, pedig a kanyarstabilitása és az egyenesfutása is jó, és még az oldalszél sem talál fogást rajta.

Nem sok jut el hozzánk a külvilág zavaró ingereiből. Ülsz benne órákat, és az ML egyre kényelmesebb. Siklik előre, zaj nincs, az ülései nagyon jók és az is jól jár, aki hátra ül. A futómű elboldogul rossz úton, a rugózási kényelem megjárja.

Egy tank 27 000 ezerért

A papíron 7,5 literes lakott területen kívüli fogyasztást csúnyán felülírja az a 10,4 liter, amit 20:80 arányban Budapesten és autóúton járva mértünk, 100-130 közötti tempóval. Jelenleg 27 000 forintért lehet teletankolni az ML-t, ebben az árkategóriában egyébként sincs olyan végtelenül nagy jelentősége 1-2 literes különbségeknek.


Mercedes ML – magaslati levegő 2

A világ valószínûleg legjobb automata váltója dolgozik a kocsiban (vezess.hu)

Ha már a költségeknél tartunk, az alapár ebben a kategóriában barátinak tűnik, mintha nem is a Mercedes-Benz szabná. Ez persze jelképes kiindulási alap, mert a bőrüléstől a kanyarba bevilágító, nagyon hatékony xenon fényszórón át a szépen csillogó alsó védőelemeken át sok minden feláras.

(5×2)+1 csillag

Csak az szegte kedvemet, hogy Kaliforniába disszidált nagynénink 49 000 dollár alatt vette az ML 350-t, navigációs berendezéssel, teflonalapú védőbevonattal a karosszérián és a belső térben, meg az összes többi luxus extrával.

Ezt kár is átszámolni forintra, elvenné örömünket a kényelmes, erős, tekintélyes és biztonságos autótól. Az ML ugyanis Amerikában 5 csillagot kapott az oldalsó és a frontális ütközési tesztre is. A kétszer 5 csillagra a gyár csak annyit mond, hogy a biztonsághoz egyetlen csillag elég, egy háromágú az autó orrán. Önbizalomban nincs hiány, de az új ML-lel legalább van mire felvágni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik