Élet-Stílus

Meglepetésérem az úszó Eb-n

Kovács Rita a második helyen végzett a női nyíltvízi úszók 10 km-es számában a magyarországi Európa-bajnokságon. A kontinensviadalon ez az első hazai érem. A Balatonalmádiban rendezett versenyt a német Angela Maurer nyerte.

A kétszeres kontinensbajnok klasszis sikerének értékét növeli, hogy hét év kihagyás után tavaly tért vissza, ráadásul a 2008-as pekingi olimpián debütáló versenyszámban lett második. Korábban a másik két nyíltvízi távon, 5 km-en (1995) és 25 km-en (1997) diadalmaskodott.

A hölgyek pontosan 11:45-kor, verőfényes napsütésben kezdtek el tempózni a több mint 25 Celsius-fokos, tehát a strandolók számára is rendkívül kellemes hőmérsékletű magyar tengerben. A táv első negyedét egy bolyban tette meg a 27 fős mezőny, amelyet többször Barsi Klaudia vezetett, míg Kovács az első tízben haladt. A harmadik magyar versenyző, Hebbache Szabrina 25 perc úszás után feladta a versenyt.

Az első fordulónál Kovács és Barsi más útvonalat választott, mint vetélytársaik, mondhatni legalább 50 méterrel kevesebbet tempóztak. Azonban Németh Zsolt szakágvezető elmondta, ezt teljesen szabályosan tették, mivel a két fordító között mindenki maga választhatja meg útvonalát, s amíg a mezőny a frissítőállomás felé vette az irányt, addig a Balatont nyilvánvalóan jobban ismerő két magyar a visszafordító felé úszott. Az előny révén Kovács 29 másodperccel korábban kezdhette meg a táv második felét, míg az Egyesült Államokban tanuló Barsi az élbolyba az ötödik-hatodik helyen tudott betagozódni.

Az utolsó métereken úszott el az arany

Kovács később már 45 másodpercre növelte előnyét az üldözőkkel szemben, akik azonban a 7,5 km-nél lévő fordítónál 25
Meglepetésérem az úszó Eb-n 1

A boldog gyõztes (MTI)

másodpercre felzárkóztak mögéje. A hátralévő távon a német Angela Maurer és a cseh Jana Pechanova vezetésével méterről méterre közelebb kerültek a 36 éves Kovácshoz, akit végül 1 kilométernyire a céltól hatan befogtak.

A hajrát a világversenyen eddig csak ezüst- és bronzérmeket nyert Maurer bírta a legjobban, Kovácsnak pedig meg kellett elégednie a második hellyel.

“A verseny előtt a bronzéremmel is beértem volna, de olyan közel voltam a győzelemhez, hogy most inkább csalódott vagyok. Szándékosan választottunk ilyen taktikát, hogy az elején elhúzok a mezőnytől, de sajnos a végén utolértek, az utolsó 100-150 méteren pedig éreztem, hogy már nem tudok újítani. Maurer ma ennyivel jobb volt” – mondta a magyarországi Eb első hazai érmese, aki azért talált pozitívumot második helyezésében, mondván, eddig csak arany- és bronzmedálja volt kontinensviadalokról, ezüstje nem.

Eredmény (nők, 10 km):
1. Angela Maurer (német) 2:07:10.8
2. KOVÁCS RITA 2:07:14.3
3. Jana Pachanova (cseh) 2:07:15.6
…20. Barsi Klaudia 2:14:52.4

Ajánlott videó

Olvasói sztorik