Élet-Stílus

A hackerek tolvajok, cd-t vagy dvd-t másolni nem nagy bűn

A hackerek a lakosság döntő többsége szerint bűnözők, de az internet segítségével titkos adatokhoz való hozzájutás csak annyi, mintha egy táskát emelne el az illető – derül ki a Szonda Ipsos felméréséből.

A Szonda Ipsos felmérésében 1500 embert kért meg rá, hogy kilenc előre megadott illegális cselekedetet értékeljenek súlyossága szerint egy ötfokú skálán. Ennek eredményeként felállított sorrend szerint a lakosság megítélése szerint a felsorolt összes számítógépes visszaélésnél súlyosabb bűn a táskalopás. Ezt követi az elektronikus adatlopás, majd ha valaki nem adja át helyét az idősebbeknek a tömegközlekedési eszközökön, és ennél is kevésbé súlyos bűnnek számít az illegális szoftverhasználat. Még kisebb súllyal esik latba, ha valaki vállalati költségként számol el bizonyos személyes kiadásokat, ha egészségesen betegállományba véteti magát vagy bliccel. Csak mindezek után következik az illegális cd- és dvd-másolás, ennél kevésbé már csak a 10 000 forint alatti jövedelem eltitkolását ítélik el a megkérdezettek.

Összességében azt a következtetést vonták le a Szonda Ipsos kutatói, hogy az embertársaink ellen irányuló szabályszegéseket ítéljük meg legsúlyosabban, az internet- és számítógép-használat egyre szélesebb körű elterjedésével az adatmásolást, illegális felhasználást kevésbé súlyosnak ítéljük. A hackerek szigorúbb megítélése a kutatást végző vállalat szerint a határozott hatósági fellépésnek és a médiavisszhangnak köszönhető.

A felmérés során azt is megállípították, hogy a vidékiek, a lakosság idősebb rétege, valamint az iskolázattabbak szigorúbb erkölcsi megítéléssel rendelkeznek a kihágásokkal kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik