Élet-Stílus

Az Apollo 11 hibái

admin
admin

2006. 07. 27. 13:17

Bár az amerikaiak valóságos mítoszt kerítettek az Apollo 11 sikere köré, a hírverés mögött azonban az agyonnhallgatott emberi mulasztások, technikai, mechanikai hibák majdnem tragédiát okoztak, ez a témája egy hamarosan látható dokumentumfilmnek – derül ki az sg.hu írásából.

Az Apollo 11: The Untold Story – Az el nem mesélt történet – című dokumentumfilmből kiderül, hogy a állomásozó Armstrong és Aldrin véletlenül letörték egy áramkör megszakító kapcsolóját – melyről később kiderült, hogy nélkülözhetetlen az Eagle holdmodul felszállásához –, aminek oka Aldrin szerint az akkor használt merev, vaskos űrruha volt. A Földre való visszatérés előtt egy toll segítségével tudták megjavítani az elromlott kapcsolót. A javítások miatt pedig a visszatéréskor már csak 15 másodpercnyi üzemanyaggal rendelkeztek.

A film hű képet ad a korabeli Amerika mindent átható elvakult versenyszelleméről, amely mindent kockáztatott az elsőségért. A beszámolók szerint Richard Nixon akkori elnöknél már készen állt egy beszéd, amelyben bejelenti az űrutazók sajnálatos halálhírét.

További érdekesség, hogy Aldrin beszámolójában megemlíti, hogy útjuk során láttak egy azonosítatlan repülő tárgyat, amelyről mintegy 30 éve „elfelejtett” beszámolni a NASA.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

2871252 06/13/2016 US soldiers during a stop of the US armed forces in Riga in the course of the Dragoon Ride II of the Saber Strike-2016 international exercise. Taisija Voroncova/Sputnik
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.