Élet-Stílus

Úszó Eb: oroszoké az első arany

Két színhelyen – Budapest és Balatonalmádi -, de egy időben rajtolt szerdán a magyarországi úszó Európa-bajnokság.

Délelőtt 10 órakor a nyíltvízi úszók férfirészlege 10, a női pedig 5 kilométeren kezdte meg a kontinentális szintű versengést Balatonalmádinál, miközben Budapesten, a margitszigeti vadonatúj Széchy Tamás Uszoda 50-es medencéjében a műúszók egyéni viadala rajtolt el.

Jekatyerina Szelivercova nyerte az Európa-bajnokság első aranyérmét: az orosz versenyző a nyíltvízi úszók 5 km-es távján bizonyult a leggyorsabbnak. Szelivercova mögött a francia Cathy Detrich lett a második, míg a harmadik helyen holtversenyben a szintén orosz Larissza Ilcsenko és a cseh Jana Pechanova végzett.

A három magyar résztvevő a mezőny végén zárt: Prohászka Ágnes a 22., Sallai Ágnes a 23., Gledura Bianka pedig a 24. helyen végzett, csupán egy ukrán maratonistát szorítva maguk mögé.

A férfiak nyitónapi versenyszámában, az olimpiai programba is felvett és 2008-ban, Pekingben bemutatkozó 10 kilométeren a németek kétszeres világbajnoka, Thomas Lurz diadalmaskodott a holland Maarten van der Weijden és a szintén német Christian Hein előtt. A magyar színek képviseletében hárman próbáltak szerencsét, de csak Gercsák Csaba ért célba, aki a 14. lett, míg Nagy-Pál Levente és Sasvári Balázs feladta a versenyt.

Acsay Csilla a 15. helyen zárta a műúszók egyéni selejtezőjének szabadprogramját a budapesti úszó Európa-bajnokság első napján. A pontozók az orosz vb- és Eb-ezüstérmes Natalja Iscsenko kűrjét ítélték a legjobbnak. A szombat 11 órakor kezdődő fináléban az első 12 versenyző folytathatja, a szerda esti kötelezők után kialakuló sorrend alapján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik