Élet-Stílus

Nyári PC-táborok palettája

Napjainkban Magyarországon a becslések szerint évente körülbelül 100 számítástechnikai tábort szerveznek. A számítását mindenki megtalálhatja, hiszen széles a választék: az egész napos tanulástól az egész napos játékig terjed a paletta.

Ha az ember a nagy nyári melegben egy számítástechnikai tábor meglátogatását tervezgeti, könnyű dolga van, hiszen bőséges a választék. „Becsléseink szerint Magyarországon napjainkban körülbelül 100 különböző PC-tábor létezik” – nyilatkozta megkeresésünkre Sárvári István, a Táboroztatók Országos Egyesületének elnöke. A vezető szerint azonban pontos számot nehéz mondani, hiszen sok tábort nem jelentenek be, s erről tanúskodik az egyesület weboldalán felsorolt események alacsony száma is.

Az elsők…


A Guru Magazin egyik alapítója szerint, az első táborok még a kisszámítógépes korszakban indultak. A Parádi Amiga Parádé a 90-es években az egyetlen ilyen lehetőségként nagyon sok akkori számítógépes fiatalt vonzott.

Az akkori táborok szinte semmiben nem különböztek a mostaniaktól – per-sze PC-k még nem nagyon voltak – a résztvevők többsége egész héten a gép előtt ülve játszott, vagy demót programozott.

A táborok díja bárki számára elérhető volt és számos olyan programot is beter-vezhettek a szerve-zők, amely nem csak a számítógépes tu-dást erősítette, anél-kül, hogy az államtól egyetlen forint támo-gatást kaptak volna.

Mindezek ellenére ezek a táborok job-ban összehozták az ország különböző tájain lakó számító-gépeseket. Az ilyen táborokban született barátságok később sokszor alakultak munkakapcsolattá, hiszen mindenki tudta a másikról, hogy mihez ért. A táborokban igazán autodidakta módon, vagy egymástól tanultak a résztve-vők, legtöbbször egymással versengve demókat készítettek, vagy zenéket írtak.

Mindezek ellenére kijelenthetjük, ezek-ben az években lé-nyegesen összetar-tóbb és kreatívabb volt a hazai számító-gépes közösség, mint ma.

Hiszen egy rövid böngészéssel jóval nagyobb számú lehetőség közül bogarászhatunk.

Persze megkülönböztethetünk külön csak számítástechnikai témával foglalkozó táborokat, s olyanokat, amelyekben ugyan szerepet kapnak a gépek, ám nem főszerepet. A Sárvári István által vezetett alapítvány táborában példának okáért lehet választani a számítógépes oktatást, mint lehetőséget, ám a lakók életében ott mégsem az dominál. A tábor szervezőjének elmondása alapján egy turnusból, amely körülbelül 150 gyereket jelent, mindössze 25 választja a számítástechnikát. A többiek a nyelvi és a sportprogramok közül mazsoláznak inkább.

Kiapadt források

Az olyan táborok, amelyekben valamiféle oktatás, így számítástechnika tanítása folyik, könnyen remélhetnének pénzt különböző pályázatokból. A feltételes mód azonban azért fontos, mert míg 2004-ben a kormányzat országos szinten összesen 400 millió forintot osztott el különböző táborok közt, addigra idén Sárvári István elmondása szerint a nullával egyenlő a felhasználható összeg. Hasonló módon jártak az eMagyarország keretében szerveződő táborok is, hiszen 2004 decembere óta nem rendeztek újat.

A támogatások pedig fontosak lennének, amelyet mi sem jelez jobban, minthogy az Informatika a Látássérültekért Alapítvány a keretében szerveződő táborhoz már egy adománykérő koncert ötletét is dédelgeti. Az alapítvány ugyanis kapcsolatban áll az International Camp on Communication and Computers szervezettel, amely minden évben más és más országban rendezi számítástechnikai táborát, ahol látássérült fiatalok sajátíthatják el azon képességeket, amelyek később a pályaválasztásukkor előnyt jelenthetnek. Klein Anikónak, a tábor magyarországi szervezőjének elmondása alapján a pályaválasztás előtt álló fiataloknak már jelentős része pontos elképzelésekkel érkezik a rendezvényre, s így a rendelkezésükre álló egy hét alkalmas az azokhoz szükséges megfelelő kompetenciák megszerzéséhez.

Idén a tábort Németországban rendezik, szervezői pedig összesen 300 eurót kérnek egy hétre. Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány azonban segít abban, hogy a Magyarországról utazóknak csupán jelképes összeget kelljen befizetniük. A jelentkezések száma azonban messze meghaladja a lehetséges pénzügyi keretet, így bármely támogatás segítséget jelenthetne.

Hasznos időtöltés

Az idén immár 6. éve megrendezett Linux-tábornak nem voltak költségvetési problémái, hiszen a tábor lakói önköltségen töltöttek el hét napot Tokaj közelében. A tábor lakói a rendelkezésre álló egy hét alatt különböző szekciókban sajátították el a Linux rejtelmeit, attól függően, hogy milyen előzetes tudással érkeztek. Czakó Krisztián, a tábor szervezője megkeresésünkre elmondta, hogy minden évben jelentős azon vendégeik száma, akik korábban még nem találkoztak a nyílt forráskódú operációs rendszerrel, ám többségük mégis inkább a Linux megszállottja. A szervező idén 40 vendégről tudott beszámolni, ám elmondása szerint a létszám csak a fele volt a korábbi években megszokottaknak. Czakó Krisztián ezt a késői meghirdetéssel indokolta. A szervező szerint az egybegyűltek jól érezték magukat, s hasznosan töltötték az elmúlt hetet, amit a visszajelzések is alátámasztanak.

A másik oldal

A hasznos időtöltésen túl azonban létezik a számítástechnikai táborok másik oldala is. Az a tábor, ahol egy nagyobb zárt teremben gépek tucatjai dolgoznak egész nap hálózatba kötve, hogy a vendégek szórakoztatását minél jobban kiszolgálják. Itt nincs oktatás, az egész tábor igazán csak a játékról szól. Ezeknél a táboroknál azonban elmondhatjuk, hogy a hőskor már elmúlt, hiszen a szélessávú internet megjelenésével sokan leginkább otthon játszanak virtuális vagy valós barátaikkal, távol egymástól. Előnye, hogy nem kerül semmi plusz költségbe, és sehová sem kell menni a nyári melegben.


Az első ilyen számítógépes tábort még 1994-ben rendezte a Guru magazin és a Valhalla szervezete közös összefogással. A kezdeményezés nagy siker lett, és a Guru táborok onnantól egyre több és több embert mozgattak meg. A Guru tábort a PcGuru tábor, majd a pcx tábor követte. Napjainkban pedig már a legnagyobb hasonló rendezvény, az immár negyedik alkalommal megrendezett GameStar tábor, amely idén 70 fővel indul. Habár Kovács Judit, a tábor szervezőjének elmondása szerint eddig minden évben veszteséges volt a tábor. “Nem is a nyereség a cél, hanem a brand erősítése” – nyilatkozta a szervező, aki további kérdésünkre válaszolva leírta táboruk egy átlagos lakóját: egy jó anyagi helyzetben lévő, s jó számítástechnika tudással rendelkező 14-16 éves fiút. A szervezők számukra nem ígérnek mást, csak amiért a tábor lakói meglátogatják a rendezvényt: LAN-os játékot napestig, kiegészítő elemként pedig sporteseményeket, túrákat és szalonnasütéseket szerveznek. Habár szervezési hiányosság, hogy a jelentkezési telefonszám nem létezik tapasztalataink alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik