Élet-Stílus

Nem Taj Mahalt épít Kispesten Hemingway

A Budapest Honvéd többségi tulajdonosa George F. Hemingway több százmilliós befektetésével elkötelezett: korszerűsíteni akarja a nagyhírű klub gazdasági szerkezetét és infrastruktúráját is.

Nem a Taj Mahalt építjük fel Kispesten, de az európai feltételek biztosításával szeretnénk elérni azt, hogy a családok is szívesen járjanak majd a Bozsik Stadionba – mondta bemutatkozó sajtótájékoztatóján a Budapest Honvéd FC új tulajdonosa, aki a közelmúltban jutott hozzá a klub 80 százalékos részéhez.

A viharos körülmények között távozott olasz vállalkozótól, Piero Pinitől megvett többségi tulajdon után új fejezet nyílhat a kispesti klub történetében, amelynek utóbbi néhány méltánytalan esztendőjét követően most valódi esély mutatkozik a fellendülésre.

Hosszú távú, hároméves-tervek

George F. Hemingway, a középkorú, magyar származású, amerikai üzletember az ingatlan befektetésekről, a kozmetikai termékekről, édességekről és gyorséterem-hálózatok jogainak forgalmazásáról is ismert Hemingway Group alapítója. A tervek szerint a futballklubot mint egyik leányvállalatát kezeli majd a jövőben. Mint nyilatkozta, nem naiv, tudja, hogy a magyar labdarúgás ismerten zavaros közegében próbál meg alkotni, de ő határozott: hosszútávra tervez.

Korábban szó volt arról, hogy az új tulajdonosok három éves tervben gondolkodnak. Az első évben már erős középcsapatnak kell lennie a Honvédnak, és a ciklus lejártakor, azaz a harmadik évben pedig a bajnoki cím az elvárás – vázolta fel néhány napja a magyar tulajdonos, a 20 százalékos részesedésű Kiss Zsolt. Hemingway a szerdai tájékoztatón kifejtette: csapatot akar építeni, elsődlegesen biztosan szeretne benn maradni az első osztályban, nemzetkőzi szereplésről csak később lenne szó.

Csak szűkszavúan a költségekről

Legfontosabb feladatként a stadion felújítását, az utánpótlás nevelést emelte ki, de hozzátette, szeretné visszacsalogatni a nézőket is, különösen a családosokat. Új centerpálya lesz, új – akár műfüves – edzőpálya, felújítjuk és kibővítjük a lelátón az ülőhelyeket, kultúrált mosdókat és mellékhelyiségeket alakítunk ki, európaivá próbáljuk tenni a létesítményt – fogalmazott a kitűnő magyarsággal értekező új tulajdonos, akinek elhivatottságát jegyzi, hogy maga is lelkes drukkere a labdarúgásnak. Mi több, évtizedeken keresztül működött hobbiból játékvezetőként is.

„Nem hónapokban gondolkodom, nekem a Honvéd nem pusztán hobbi – hosszú távra tervezek” – válaszolta a FigyelőNet kérdésére Hemingway, aki kifejtette: először szerkezetileg akarják újjáalakítani a kispesti klubbot. „Se szervezet, se szerkezet nincs” – fogalmazott a vállalkozó. Meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy egy profitorientált cégként működhessen a klub, ehhez lesz segítségemre az új ügyvezető igazgató, Gács Pál. (Az új operatív vezető közel 20 éve segítője az amerikainak.)

George F. Hemingway a FigyelőNet azon felvetéseire, hogy mindezeket a terveket milyen költségekkel képzeli el, és hogy mindez mit jelenthet majd a szurkolóknak, nem adott konkrét választ. Arra a kérdésre sem kaphattunk tájékoztatást, hogy a stadionrekonstrukció mennyibe kerül majd. Mindössze annyit mondott, hogy már eddig is „százmilliókról van szó”. Hogy mindez mit jelenthet majd a csapat szereplésében? Nos, a tulajdonos szerint a bajnoki cím és a dicsőséges nemzetközi menetelés vágyairól még korai ábrándozni.

Olcsóbb jegyek – minőségi játékosok – csepeli vendégjáték

Az új vezető bemutatkozása elején szólt arról is, hogy eddig nem tapasztalta a „híres, rossz magyar futballközeget”, és bár „nem naiv alkat”, bízik a sikerben. Diplomatikusan sportszerű gesztusra is volt ideje a sajtó előtt: „mélységesen” együtt érez és szolidaritást vállal az MLSZ által kizárt Ferencvárossal, amely szerinte nem ezt érdemelte „pár gazember tette miatt”.


Nem Taj Mahalt épít Kispesten Hemingway 1

Kiss Zsolt és Hemingway (FN)

A hírek szerint Hemingway évek óta dédelgetett álma volt, hogy legyen egy budapesti futballcsapata. A vállalkozó magabiztosan nyilatkozta, hogy bízik az együttműködésben mindenkivel. Legyen az akár az önkormányzat, a sporthivatal, vagy a „tévesen primitívnek és balhésnak gondolt Honvéd-szurkoló”. Komoly reklám és marketing tevékenységet is tervez a klub, de ez csak később várható – hangzott el. „Nincsenek lehetetlen dolgok, csak tehetetlen emberek” – fogalmazta meg ars poeticáját az üzletember.

Nem hogy emelnénk, csökkenteni fogjuk a jegyek árait – mondta a FigyelőNet-nek Kis Zsolt, a kisebbségi tulajdonos, aki már hat éve van Kispesten. Hozzátette: a tervek szerint az őszi meccseket Csepelen játsszák, mert addig mindenképpen eltart a Bozsik Stadion felújítása. „Rend, tisztaság, ápolt környezet” – ezek szerepelnek a napirenden Kiss szerint. A magyar vállalkozó elmondta: a másodosztályba visszasorolt Ferencvárosból több játékos is a kiszemeltek között szerepel, de biztosan egyelőre 2-3 minőségi futballista érkezhet a napokban a Honvédhoz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik