Élet-Stílus

Augusztus 1-jén bekúszik a Fehér Kígyó a Pecsába

A Whitesnake együttes, a legendás brit rockbanda eredeti énekesével, David Coverdale-el ad koncertet augusztus 1-jén, kedden este a budapesti Petőfi Csarnok szabadtéri színpadán.

A zenekar a magyar rockrajongók egyik kedvence, így fellépése az év egyik legjelentősebb hazai rockeseményének ígérkezik. Az energikus, egyúttal dallamos rockzenét, illetve hardrockot játszó együttes 1977-ben alakult, miután David Coverdale kilépett a hazai színpadon szintén jól ismert és kedvelt Deep Purple-ből, és elkészített két szólóanyagot. Az első időkben megfordult a zenekarban a Deep Purple két másik zenésze, Jon Lord billentyűs és Ian Paice dobos is.

Legendás gitárosok

Az együttessel zenélt hosszabb-rövidebb ideig több szenzációs gitáros, köztük Bernie Mardsen, Micky Moody, John Sykes, Adrian Vandenberg, Vivian Campbell és Steve Vai. A csapat 1978-ban a Trouble című albumával mutatkozott be, és azóta összesen csaknem harminc albumot készített a kitűnő válogatásokkal együtt. Nemcsak Angliában és Európában seperte be az együttes a megérdemelt elismerést, hanem Amerikában is – igaz, a tengerentúlon csak 1984-től, a Slide It in című aranylemezüktől kezdve jegyezték őket.

8 millió fogyott a lemezükből

Az 1987-es Whitesnake című albumuk a 2. volt a Billboard 200-as listáján, és befért a legjobb tíz közé a Slip of The Tongue című album is, amely platinalemez lett. A Whitesnake című albumon hallható az Is This Love cimű rock-ballada, amely 2. helyezett, valamint a Here I Go Again, amely a slágerlista első helyezettje volt heteken át. Ebből a lemezből több mint 8 milliót adtak el az Egyesült Államokban, sikere nyomán többi albumuk eladási példányszáma is meghaladta a kétmilliót.

Coverdale 1993-ban a Led Zeppelin gitárosával, Jimmy Page-dzsel is készített egy közös lemezt. Ezután 1997-ig kellett várni az újabb Whitesnake-albumra, a Restless Heartra, valamint a Japánban rögzített Starkers In Tokyo koncertlemezre. David Coverdale 2003-ban az együttes alakulásának negyedszázados jubileumára ismét életre keltette a csapatot, s turnéjuk diadalmenet volt az énekes és a Whitesnake számára is.

Most jelent meg a válogatáslemez

Néhány hete jelent meg az együttes Definitive Collection című válogatáslemeze, valamint DVD-n a londoni Hammersmith Odeonban rögzitett koncertje a Live In The Still of The Night. Az augusztus 1-jén a Petőfi Csarnok szabadterén színpadra lépő zenekarban Coverdale megmutatja, hogy milyen is az igazi rock-torok, Doug Aldrich és Reb Beach gitározik, Uriah Duffy játszik basszusgitáron, Timothy Drury a billentyűs hangszereket szólaltatja meg, Tommy Aldridge pedig dobol.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik