Élet-Stílus

Luthertől a Bauhausig: Németország a Várba költözik

25 német múzeum 500 éves termését mutatja be Luthertől a Bauhausig címmel a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) új időszaki kiállítása a Budavári Palotában.

A korábbi Ludwig Múzeum helyén, a Budavári Palota átalakított “A” épületében július 24-től október 15-ig látható a Nemzeti kincsek Németországból alcímű kiállítás. 25 múzeum 500 év terméséből válogattak a szervezők hat hónap alatt: „ez egy sportos vállalkozás volt” – fogalmazott a mintegy 350 értéktárgyat bemutató kiállítás németországi projektvezetője, Bettina Probst a hétfői sajtótájékoztatón.

A társrendező Nemzeti Kulturális Intézmények Konferenciájának munkatársa elmondta: a tárlat középpontjában a műkincsek, a gyűjtemények, képtárak és hanganyagok gyűjtésének története áll. A fejedelmi udvarok kincstáraitól a felvilágosodás tudományos gyűjteményein keresztül a modern múzeumokig vezet végig gyűjtéstörténet.

100 ezer látogatót várnak

Bereczky Lóránd, a MNG főigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta: a Bonnban tavaly bemutatott tárlat budapesti kiállításának ötlete “direkt kapóra jött” az idei német-magyar kulturális évad apropóján. “A differenciált kiállítás jól beillik a két ország kulturális kapcsolataiba” – vélekedett Bereczky Lóránd.

A budavári múzeum vezetője az MTI kérdésére megjegyezte: a három hónapos tárlat alatt mintegy 100 ezer látogatóra számít. Az intézmény új, “A” épületének sikeres debütálását segítheti az első emeleten üzembe helyezett klímaberendezés is – tette hozzá az igazgató.

Az újraegyesítés ünnepére

A különböző tematikájú tárlat Luther Mártontól kezdve kalauzolja az érdeklődőket – a barokk, a romantika és a felvilágosodás eszmeiségén át – egészen a XX. századi Bauhaus-stílusig. Festmények, szobrok, rajzok, irodalmi és zenei alkotások, ékszerek és tárgyritkaságok kerültek a múzeumba.

A tárlat a német újraegyesítés 15. évfordulójára készült el, az új szövetségi tartományok és Berlin 25 múzeumának és gyűjteményének közreműködésével – ismertette Hartmut Dorgerloch, a Nemzeti Kulturális Intézmények Konferenciájának titkára.

“A kiállítás olyan tárgyakat mutat be, amelyek összekötő szálak nemcsak a német tartományok, de az európai kultúra között is” – fogalmazott Hartmut Dorgerloch, aki a sajtótájékoztatón közölte: örömmel venné, ha a tárlat hatására minél többen jutnának el a tárgyak eredeti helyszíneire is.

A Luthertől a Bauhaus-ig című tárlatot kedden nyitják meg a nagyközönség előtt, előtte azonban még hétfőn este egy protokollmegnyitót is tartanak. A német és a magyar államelnökök által védnökölt kiállítás hivatalos megnyitóján beszédet mond Schneider Márta, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik