Élet-Stílus

Házfalon terjesztik a modern művészetet Sárospatakon

Repetitív városi kép címmel teherautóponyvára festett, házfalra kiállított óriásképet mutattak be a zempléni Sárospatakon, amely már a második a városban.

Az első különleges művet 2004 őszén avatták, a három képzőművész – Balogh István, Csetneki József, feLugossy László – városi képét. Az alkotók tervei alapján egy trilógia készül majd el, a sorozat második darabját avatták vasárnap kora este.

“Ez a kép a Comenius utca 24. számú ház falát díszíti, műanyag alapú ponyvára készült, mérete 8,4 x 3,6 méteres” – mutatta be az újabb alkotást Csetneki József a Sárospatak ART ÉRT Alapítvány védnöke, a kép egyik alkotója az MTI-nek. Az alkotás nonfiguratív, körülbelül két és fél kilométerre van az első festménytől, az ugyanis a lakótelepen egy panelház tűzfalát díszíti.

Emlékeztetett arra, hogy két évvel ezelőtt az Észak-magyarországi régióban ez volt az első ilyen kezdeményezés. Az ötször nyolc méteres festmény vízálló festékkel egy teherautó ponyvára készült. Mint mondta, az alkotásokkal az a szándékuk, hogy felhívják a figyelmet az élet szépségeire, a művészet értékeire, különösen a kortársművészetre.

A tervek szerint jövőre elkészül a harmadik hatalmas kép is, helyét egyelőre még nem tudják, ugyanis “Sárospatakon kevés nagy felületű tűzfal van”. A festményavatást összekapcsolták egy képgaléria nyitásával, ezzel is szeretnék közelebb hozni az emeberekhez a mai modern művészetet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik