Élet-Stílus

Emberi jogokat sérthet a netóriások Kína-politikája

Elítélte csütörtökön az Amnesty International a három internetóriás, a Yahoo!, a Google és a Microsoft összejátszását a kínai hatóságokkal, amely a londoni központú emberi jogi szervezet szerint felveti a cégeknek az emberi jogok megsértésében való "együttműködését."

“Kínában a Microsoft, a Google és a Yahoo! segít a kormánynak elnyomni az alapvető emberi jogokat. A három cég így vagy úgy, megkönnyítette vagy cinkosává vált a cenzúra gyakorlatának Kínában” – mutatott rá az AI jelentése, amely része annak a nemzetközi kampánynak, amelyet az internettel kapcsolatos elnyomásnak szentel.

A szervezet példaként említette, hogy a Yahoo! megszerzett magánjellegű és bizalmas információkat felhasználóiról a kínai hatóságok számára, és ezeket fel is használták legalább két újságíró elítéléséhez. A Microsoft elismerte, hogy bezárt egy blogot a kormány követelésére, a Google pedig nemzetközi keresőprogramjának cenzúrázott változatát indította el.

Kate Allen, az AI nagy-britanniai igazgatója emlékeztetett arra, hogy a három nagy internetes cég a “helyi törvényeknek való megfelelésre” hivatkozik, valójában azonban “politikai nyomásnak engednek”, ezzel pedig a kormánycenzúrának szereznek érvényt. Az Amnesty International nyolc ajánlást fogalmazott meg a három cégnek, és a többi, Kínában működő internetes szolgáltatónak, mindenekelőtt azt, hogy hozzák nyilvánosságra az országban működő “szűrés” módszereit.

Az AI szerint egyre több országban próbálják korlátozni az internet használatát. Ezek között említi a szervezet Szaúd-Arábiát, Iránt, Kínát, Szíriát, Tunéziát és Vietnamot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik