Élet-Stílus

Elrendelték a legmagasabb fokozatú hőségriadót

admin
admin

2006. 07. 21. 09:07

A legmagasabb, harmadfokú hőségriadót rendelte el az Országos Tisztifőorvosi Hivatal Magyarországon az egyre nagyobb kánikula miatt. Erre eddig még soha nem volt példa.

Hőségriadót az uniós kísérleti program szerint akkor kell elrendelni, ha legalább 3 napig 27 fok a napi középhőmérséklet. Erre péntektől vasárnapig biztosan számítani lehet, és a jövő hét elején is csak pár fokkal lesz hűvösebb. Hőségriadónál a tisztiorvosi szolgálat a korábbiaknál sűrűbben tájékoztatja a lakosságot, valamint az egészségügyi intézményeket a hőség kockázatairól. Szigorúbban ellenőrzik a munkavédelmi előírások betartását is. Ilyenkor kiemelt szempont a folyadékpótlás ellenőrzése, a hőfok ellenőrzése, a pihenőidő megadásának az ellenőrzése. A hőség miatt a vasúti síneket is fokozottabban ellenőrzik, és ahol kell, sebességkorlátozást vezetnek be. A kánikulában egyre több víz párolog el a Balatonból. A tó vízszintje 10 centit apadt, ezért egy időre le kellett zárni a Sió-zsilipet.

Nőtt az áram- és ásványvízfogyasztás


A meleg miatt az elmúlt napokban nyolc százalékkal nőtt az áramfogyasztás, most annyi áramot használnak a hűtésre, mint januárban a fűtésre. Korlátozásra egyelőre nem kell számítani. A szokatlan kánikula miatt csütörtökön háromszor több ásványvíz fogyott, mint egy átlagos nyári napon, és a mentők is harminc százalékkal több riasztást kaptak a nagy meleg miatt. Megállás nélkül járják a fővárost a locsolókocsik, így próbálják enyhíteni a forróságot. Naponta több ezer köbméter vizet locsolnak szét a lakótelepeken és a belvárosban, ahol a beton miatt 4-5 fokkal is melegebb lehet, mint a külvárosban.

Hőség miatti intézkedésekről döntenek a fővárosban

A nagy hőség miatt péntek délelőtt összeül a fővárosi védelmi bizottság, hogy döntsön a kánikulával kapcsolatos megelőző intézkedésekről. Az ülés összehívását Demszky Gábor főpolgármester kezdeményezte – adta hírül közleményében a főváros sajtóirodája.

A bizottság arról dönt majd, hogyan enyhíthetik a hőség okozta kellemetlenségeket. Így intézkednek például arról, hogy a szociális és egészségügyi intézményekben biztosítsák az ott lévők megfelelő folyadékpótlását, illetve szereljenek fel ventilátorokat, ha kell.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Cegléd, 2011. augusztus 14.
A ceglédi Toldy Ferenc Kórház-Rendelőintézet.
MTI Fotó: H. Szabó Sándor
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.