Élet-Stílus

Egy lépéssel közelebb az európai rakétához

Az Európai Űrügynökség ismét egy lépéssel közelebb került az Ariane–5 utáni első, európai fejlesztésű ESA-rakéta megvalósulásához. A Zefiro–23-nak, a második fokozat motorjának első égési tesztje sikeres volt.








Egy lépéssel közelebb az európai rakétához 1



A Vega-projekt

A program 1998-ban indult el hivatalosan. A program célja egy kis tömegű műholda-kat pályára állítani képes, olcsó hordo-zórakéta kifejleszté-se.

Több ESA-tagállam már a ’90-es évek elején belefogott kis tömegű hordozó-rakéták fejlesztésé-be, köztük Olaszor-szág és Franciaor-szág. Erre azért volt szükség, mert az Ariane4 rakéta kivonása után Euró-pának nem maradt kis tömegű űreszkö-zök pályára állítására specializált hordozó-rakétája.

Ez azért jelentett nagy problémát, mert a kis tömegű eszkö-zök (például föld-megfigyelő és kutató műholdak) fellövése nem volt gazdaságos.

Egy lépéssel közelebb az európai rakétához 1
Egy lépéssel közelebb az európai rakétához 3

A Szardínia szigetén fekvő Salto di Quirra olasz város mellett található az olasz Védelmi Minisztérium tesztközpontja. Június 26-án különleges rakétafokozatot teszteltek itt: az új európai hordozórakéta, a Vega második fokozatának motorját, a Zefiro–23-at gyújtották be. A 7 méter magas, 2,5 méter átmérőjű motor 75 másodpercen át égett, 1070 kN tolóerőt biztosítva.

A Vega hordozórakéta fejlesztésének felelősei az olaszok, utánuk a P–80-as első fokozat fejlesztésével a franciák következnek. A programban részt vesz még Belgium, Svájc, Spanyolország, Hollandia és Svédország is. A hat ország által fejlesztett Vega kis tömegű műholdak alacsony Föld körüli pályára állítását szolgálja majd: 1500 kilométer magas pályát érhet el kisebb műholddal, műholdakkal, a fő profilja azonban a 300–700 kilométer közötti tartományra várható.

Első indítása 2007 utolsó hónapjaiban várható. Onnan kezdve bekerül az ESA piaci indításokra felajánlható hordozórakétáinak sorába az Ariane–5 és az új „európai” Szojuz mellé.

A tervezett rakéta 30 méter magas, három méter átmérőjű, és 136 tonna a tömege. A referenciaküldetésen, a tervek szerint 2007-ben, 1500 kilogramm hasznos terhet fog 700 kilométer magas poláris pályára állítani. A rakéta képes lesz nagyobb tömeget egyenlítői vagy alacsonyabb pályára állítani. A rakéta három szilárd hajtóanyagú fokozatból, egy, a pálya végső beállítását végző folyékony hajtóanyagú fokozatból és a hasznos terhet hordozó részből áll.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik