Élet-Stílus

13 terabyte-os kalózszervert foglalt le a rendőrség

A rendőrség lefoglalta az ország legnagyobb warez szerverét, a korábban „Kenyér” néven ismertté vált ftp-szervert. A most lefülelt webhelyen mintegy 2000 filmet, 4000 zenét, 2000 játékot tároltak a kalózok.

A rendőrség lefoglalta a 12,8 TeraByte tartalmú „Candy Shop” névre hallgató, korábban „Kenyér” néven ismertté vált ftp-szervert, mely Magyarország egyik legnagyobb warez kiszolgálója volt. A részben fizetős ftp-szerveren kiváló minőségű mozifilmeket, zenéket és szoftvereket terjesztettek. A BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya büntetőeljárást folytat az ügyben.

A lefoglalt ftp-szerver több ezer GigaByte adatot tartalmazott, melyről nagyon jó minőségű filmeket – köztük itthon még moziban be sem mutatott alkotásokat –, zenéket, szoftvereket, egyes előadók komplett életműveit tölthették le a felhasználók. A warez szerveren több mint 2000 film, 4000 zenei mű, 2000 videojáték és 300 szoftver volt hozzáférhető.

A „Candy Shop” nevű ftp kb. 150-200 taggal rendelkezett. A warez közösségbe csak ismerősökön keresztül, ajánlással lehetett bejutni, ezzel is csökkentve a lebukás veszélyét. Az ftp fizetős rendszerként működött, a tagdíj állítólag 20 000 Ft volt három hónapos időtartamra.

A „Candy Shop” nevű warez szerver évekkel ezelőtt, ingyenesen kezdte meg működését „Kenyér” néven. Ahogy egyre nagyobb népszerűségre tett szert és egyre nagyobb adattartalom került fel az oldalra, fizetőssé vált. A tartalmakat maguk a felhasználók töltötték fel a kalózszerverre.

A Kenyér nem csak tagjainak körében volt legenda. A friss és jó minőségű tartalmak, a klubszerű működés, az üzemeltetők közössége és nem utolsó sorban technikai kialakításának már-már művészi színvonala a warez csúcsának járó elismerést váltotta ki.

A rendőrség tavaly már lecsapott a server-csoportra, de a lokalizáció nem volt pontos: helyette egy „Seneca” nevű servert foglaltak le 5,5 TeraByte illegális tartalommal (a büntetőeljárás vádemelés stádiumában tart). A „Kenyér” ekkor átalakult és a „Candy Shop” – Budapest Warez Exchange nevet vette fel.

A rendőrség, nagy erőkkel nyomoz, hogy felderítse az üzemeltetők kilétét, illetve az illegális anyagokat feltöltők listáját is. A „Candy Shop” bezárása érzékenyen érintheti a warez világot, hiszen tartalmai forrásként szolgáltak a piramis alsóbb szintjein működő jogellenes elosztó rendszerek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik