Élet-Stílus

A magány növeli a szívinfarktus kockázatát

Az egyedül élő egyének esetében a szívinfarktus, vagy súlyos mellkasi fájdalom, esetleg kardiális probléma következtében létrejött hirtelen haláleset kockázata kétszer magasabb, mint a partnerrel vagy társsal élők körében, állítják dán kutatók.

A Journal of Epidemiology and Community Health folyóiratban közölt kutatásban 138 000, 30 és 69 év közötti dán felnőtt egészségi állapotát követték nyomon kutatók.

Kétéves periódus alatt 646 résztvevő esetében diagnosztizáltak szívinfarktust, mellkasi fájdalmat (angina pectoris) vagy szívprobléma miatti hirtelen halálesetet, vagyis az akut szívkoszorúér-problémák egyikét.

A kor, nem, végzettség és egyéb demográfiai faktorok összevetése után a kutatók felfedezték, hogy az akut szívproblémák kialakulása leginkább a kor és az egyedüllét hatására következik be.

A 60 év feletti nők és az 50 év feletti egyedül élő férfiak esetében a legmagasabb a szívkoszorúér-probléma miatt bekövetkezett halálozás kockázata.

A vizsgálatban részt vevők alig 5 százalékát tették ki a 60 év feletti egyedül élő nők, a halálozások számának mégis mintegy egyharmad része az ő csoportjukból került ki. Az 50 év feletti egyedül élő férfiak is a résztvevők kevesebb mint 8 százalékát alkották, mégis a szívproblémák miatt bekövetkezett halálesetek kétharmad része közöttük következett be.

A vizsgálat szerint a szívbetegségek kialakulását csökkentő tényezők lehetnek a társsal való együttélés, a magasabb iskolai végzettség és a biztos munkahely.

A kutatás tanulsága, hogy a kezelőorvosnak tanácsos az egyéb rizikófaktorok vizsgálatánál a beteg személyes életkörülményeit is figyelembe vennie egy esetleges szívbetegség diagnózisánál.

A vizsgálatot végző orvosok állítják, hogy bizonyos rizikófaktorok, úgymint elhízás, dohányzás, magas koleszterinszint és a rendszeres háziorvosi ellenőrzések elmulasztása, sokkal nagyobb gyakorisággal fordulnak elő az egyedül élők körében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik