Élet-Stílus

Áldozatokat követel a kánikula szerte Európában

Trópusi hőségtől szenved Európa több országa, a forrósággal megnőtt az erdőtüzek kialakulásának veszélye. A hőhullámnak tulajdoníthatóan többen meghaltak.

Megdőlhet a hőségrekord Nagy-Britanniában a hét közepén. Az amúgy esős-hűvös éghajlatú brit szigeteken már most melegebb van, mint Ibizán vagy a Kanári-szigeteken. Anglia délkeleti részére 34 Celsius fokos csúcshőmérsékletet jósoltak keddre, miközben a földközi-tengeri Ibiza szigetén legfeljebb 32 fokos meleg várható, a francia Azúr-parton pedig még a 30 fokot sem éri el a hőmérséklet. A londoni metróban helyenként 40 fokot mértek. Franciaország mintegy negyedét sújtja kánikulai időjárás. Főként a déli országrészben tombol a hőség, de Párizsban is 35 fokot mértek.

Bordeaux-ban, ahol a hőmérséklet elérte a 38 fokot, két beteg idős ember – egy férfi és egy nő – halt meg túlhevülés következtében.

Németországban csütörtök lehet az idei év legmelegebb napja, 38 Celsius-fokos hőmérséklettel, és várhatóan az idei július lesz az évszázad egyik legforróbb júliusa. Belgiumban a királyi meteorológiai intézet “trópusi” – 29-33 Celsius-fokos – hőséget jelentett, s a későbbiekre nézve sem biztat túl sok jóval: eszerint a kánikula még nagyjából másfél hétig megmarad. Belgium legnagyobb folyója, a Meuse pedig a hőségben annyira leapadt, hogy a belga-holland határ egyik szakaszán gyalogszerrel át lehet gázolni rajta.

Hollandiában 35 fokos meleg volt az elmúlt napokban. A hőhullámnak tulajdoníthatóan kedden ketten meghaltak, és további háromszázan lettek rosszul egy hagyományos négynapos meneten.

A kitartó kánikulával Európa több országában növekvőben van az erdőtüzek keletkezésének veszélye, az elmúlt napokban újabb és újabb helyeken ütötték fel a fejüket a lángok.

Spanyolországban és Portugáliában eközben nagyrészt sikerült ellenőrzés alá vonni a tüzeket, amelyek az elmúlt napokban pusztították a növényzetet. Cádiz közelében több mint ezer ember térhetett vissza otthonába.

Spanyolországban vasárnap és hétfőn két ember halt meg napszúrástól, mindketten azután, hogy sokáig a tűző napon dolgoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik