Élet-Stílus

Strabag cementgyár: népszavazás és bíróság

Újra lesz népszavazás a cementműről a baranyai Bükkösdön, ahol a jogosultak szeptember 24-én arról döntenek, támogatnának-e egy, a falu határában megvalósuló beruházást – közölte a település polgármestere.

A bükkösdi képviselő-testület a Bükkösd Holnapjáért Egyesület által gyűjtött 350 aláírás hatására döntött a referendum kiírásáról. A község lakóinak többsége két évvel ezelőtt két népszavazáson is elutasította a cementmű tervét, és mivel a referendum eredménye kötelező érvényű a polgármesteri hivatalra nézve, az építtető Strabag Zrt. kénytelen volt más helyszínt keresni a beruházáshoz – mondta Mátis István.

Zöldszervezetek bírósághoz fordultak a testület harmadik népszavazási kiírására vonatkozó döntésének megsemmisítéséért. Érvelésük szerint nincs szükség harmadik referendumra, mivel a falu lakói már kétszer elutasították a fejlesztést, ráadásul a népszavazást nem a helyi lakosság, hanem „a beruházó Strabag Zrt. kezdeményezte az általa létrehozott és támogatott civil szervezeten keresztül”. Emellett úgy ítélik meg, hogy a referendum ellentmond a helyi településrendezési tervnek és környezetvédelmi programnak.

Kővári József, a Strabag cementprojektjének elmondta, hogy az aláírásgyűjtést nem a vállalat kezdeményezte, de kíváncsian várja az eredményt. Mivel a cég már visszavonta a bükkösdi terveivel kapcsolatos engedélykérelmeket, kicsi rá az esély, hogy a cementmű mégis Bükkösdön épüljön meg – tette hozzá.


A cég Bükkösd elutasítását követően Királyegyházát és Kővágószőlőst jelölte meg a beruházás lehetséges helyszíneiként, Királyegyházára már megkapták az egységes környezethasználati engedélyt, ugyanezt a kérelmet Kővágószőlős esetén is beadták. A fejlesztés ott valósul meg, ahol a feltételek minden szempontból a legoptimálisabbak. A társaság egyelőre azonban várakozó állásponton van és nem folyamodik építési engedélyhez.


A Strabag cementprojektjének vezetője szólt arról is, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium és a Környezetvédelmi Főfelügyelet másodfokon is engedélyezte a bükkösdi kőbányának a cementgyár-beruházással összefüggő kapacitásbővítését, ami azt jelenti, hogy a kőbánya jelenlegi éves 100 ezer tonna termelése egymillió tonnára növekedhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik