Élet-Stílus

Stadionfelújítás Robbie Williams kedvéért

Szerdán lesz az év talán legnagyobb popzenei eseménye, a brit gigasztár, Robbie Williams koncertje a Puskás Ferenc stadionban. A buli kedvéért a szervezők helyreállították a stadion rossz állapotú tribünjeit is.

Robbie Williams elsővonalbéli világsztár. Világszerte több mint 35 millió lemezt adott el, összesen 15 Brit Awards díjat söpört be, 2003-ban Nagy-Britanniában az ő lemezét kapkodták el a leggyorsabban, és ez azóta változatlan. Lemezeinek sikerét csak a koncertteljesítménye múlja felül, aki látta a 2003-as telt házas budapesti koncertjét, ebben biztos egyetért. Minden megvan benne, ami egy modern ikonhoz kell, kicsit botrányos, jóképű, bohóc, olyan karizmával, hogy egy egész stadionnyi embert képes az ujjai köré csavarni.

A szépfiúk rossza

Robbie Williams 16 éves korában a Take That nevű fiúcsapatba igazolt. A „végy öt szépfiút egyszerű zenével” sablon bejött: a csapat igen hamar rendkívüli sikereket ért el, valóságos világsztárnak számítottak. Mindegyikük nevét megismerte a nagyvilág, főleg a rosszfiú, Robbie-ét, aki azonban öt év elteltével, pereskedést is vállalva, otthagyta a csapatot. Ekkor sokan a biztos feledést jósolták Robbie-nak. Egy időre, úgy tűnt, igazuk is lett. Az együttesből való kiválás után ugyanis Robbie elég csúnyán kezdett lefelé csúszni a lejtőn, nemcsak a karrierje, hanem egész élete szempontjából: a sok alkohol és kábítószer miatt végül elvonókúrán kötött ki. Amikor sikerült talpra állnia, szólókarrierbe kezdett, és második lemeze, az „Angels” elsöprő sikert aratott. A közönség végre megismerhette arról az oldaláról is, hogy milyen remek zenészi és szövegírói képességei vannak. Sorra adta ki a lemezeket, de népszerűségét botrányos viselkedése, szemtelen, szándékosan magamutogató magatartása is erősíti. A botrányok a magánéletére is jellemzőek: a lapok naponta megírják, mekkora nőfaló, vagy éppen, hogy homoszexuális.

A budapesti koncert

Robbie legújabb, nyolcadik lemezével, az „Intensive Care”-rel turnézik. Világ körüli nyári turnéja során 14 különböző európai országba látogat, és előreláthatólag 2 és fél millió rajongója tombol majd fergeteges koncertjein. Budapesten nagyjából 70 ezer. A sztár pénteken és szombaton Hamburgban koncertezett, a budapesti fellépés után Milánó, majd Berlin következik.

Stadionrekonstrukció a koncert kedvéért

Hegedűs László, a koncertet szervező cég igazgatója szerint a budapesti Puskás Ferenc stadion Európa egyik legjobb koncerthelyszíne. A Multimedia Concerts 43 millió forintért a koncertre felújította a felső, korábban életveszélyesnek nyilvánított lelátókat. Ennek fejében a Multimedia három évig kedvezményes bérleti díjjal használhatja a stadiont. Ez – mondta el Hegedűs a Népszabadságnak – évi két bulit jelent, és akkor is érvényes, ha a stadiont közben át- vagy újjáépítik. Hegedűs a Független Hírügynökségnek elmondta: a D2 Statikai Iroda már több mint egy hete átvette a kivitelezőktől, és használhatónak minősítette az acélgerendákkal és pántokkal megerősített felső szektort. A nézők biztonsága érdekében, a Puskás stadion kérésére bízták meg az ÉMI-t is egy ellenőrző statikai vizsgálattal.

Az építmény egyébként Hegedűs szerint focistadionként viszonylag elavult, könnyűzenei koncertre viszont nálunk a legalkalmasabb. Magyarországon ez az egyetlen hely, ahová befér egy mai modern szabadtéri rockszínpad – amely körülbelül 60 méter széles – és a hozzá való technika. Másik előnye az akusztika: a nyugati modern stadionok már félig fedettek, és ezért nagyon nehéz behangosítani őket, másrészt az ovális vagy téglalap alakú sportlétesítményekben viszonylag kevés helyről lehet jól látni a színpadot.

Robbie Williams-koncert mobilon

Az egyik mobilcég előfizetői telefonjukon keresztül élvezhetik a Tour TV és a koncert élő mobiltelefonos közvetítését. A külön csatornán közvetített Mobil TV szolgáltatással a rajongók exkluzív módon nyerhetnek betekintést a különböző országokban lezajlott koncertek előkészületeibe és műhelytitkaiba. Bár technikai értelemben ez mindenképp újdonság, az élő koncert varázsát nyilván nem pótolhatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik