Élet-Stílus

Vírustámadások célozzák az elhanyagolt számítógépeket

admin
admin

2006. 07. 17. 14:47

Az amerikaiak 65 százaléka rendszertelenül frissíti vírusirtóját, és lebecsüli a vírustámaádsok veszélyeit.

A Harris Interactive kutatása szerint a felhasználók nem frissítik rendszeresen antivírusszoftverüket, így védtelenek maradnak a kórokozók jelentős részével szemben. A probléma az amerikaiak nagy részét érinti: 42 százalékuknak már fertőződött meg úgy számítógépe, hogy azon volt aktív vírusirtó.

Az amerikaiak többsége alábecsüli az interneten keringő kórokozók számát, és nem frissíti rendszeren vírusirtóját – derül ki a Harris Interactive kérdőíves kutatásából. Míg a NOD32 antivírusrendszer kutatólaboratóriumának adatai szerint naponta több mint 10 000 egyedi kártevő kering a világhálón, addig a válaszadók 80 százaléka csak tizedennyire becsüli a vírusok számát, és többségük nem fordít figyelmet antivírusrendszerének frissítésére sem.

Az adatokból az is kiderült, hogy a válaszadók 65 százaléka halasztotta már el vírusirtója frissítését például azért, mert úgy gondolta, hogy az megzavarta volna abban, amit éppen csinált. Sokan gondolják azt is, hogy a vírusirtó frissítése „még várhat egy kicsit”, vagy egyszerűen nem biztosak abban, hogyan kell elvégezni azt.

Hol a hiba?

„A kutatás megmutatta, hogy az internetezők többsége hamis biztonságérzettel rendelkezik” – nyilatkozta a felmérés kapcsán Andrew Lee, a NOD32 vezető kutatója. A szakember szerint a nulladik napi támadások növekvő száma mellett a felhasználóknak sokkal jobban oda kellene figyelniük számítógépeik védelmére.

Andreas Marx, az AV-Test.org független laboratóriumának vezetője szerint az eredmények azonban azt is jelzik, hogy a vírusirtó ipar szereplői által kínált megoldások sokszor kívánnivalót hagynak maguk után. „Az, hogy a felhasználók ilyen gyakran döntenek a frissítés elhalasztása mellett, jelzi, hogy tapasztalataik szerint a vírusirtók nehezen kezelhetők, illetve a frissítés leterhelheti rendszerüket.”

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.