Élet-Stílus

Uniós Zöld Könyvet várnak a szakminiszterek

A globalizációval összefüggő kihívásokra kerestek választ informális ülésükön az uniós környezetvédelmi miniszterek. A találkozón az ökohatékonyság volt a fő téma – írja a Bruxinfo.

A finn elnökség új alapokra kívánja helyezni a környezetvédelmi politikát, vagy legalábbis azt szeretné, ha annak egyfajta új generációja nyerne utat magának. Ennek egyik kulcseleme az úgynevezett ökohatékonyság lenne, mely nagy szerepet játszana a globális környezeti problémák megoldásában. A globalizáció rávilágít arra, hogy a jövőben a természetes erőforrásokkal takarékosabban kell bánni, emellett sokkal nagyobb támogatásban kell részesíteni a környezethatékony termelést és fogyasztást. Ezen fejlemények nélkül ugyanis lehetetlen az éghajlati változás és a biodiverzitás hanyatlásának megállítása – állapították meg a miniszterek.

A fenntartható fogyasztásról és termelésről szóló uniós akcióterv egyik elemét egy ökohatékonysági stratégiának kellene alkotnia – fejtette ki Jan-Erik Enestam finn szakminiszter. Emellett fontos még a környezetbarát közbeszerzési politikák és zöldtechnológiák támogatása, valamint biztosítani kell, hogy elegendő pénzügyi támogatás jusson az úgynevezett ökoinnovációs kutatásokra.

Jan-Erik Enestam várakozásai szerint a Bizottság a közeljövőben egy olyan Zöld Könyvvel fog előállni, mely a környezetvédelmi politikában használatos piaci alapú eszközök alkalmazásáról szólna. A turkui találkozó résztvevői fontosnak nevezték azt is, hogy megkezdjék a felkészülést az EU környezetvédelmi politikájának megújítására: egy olyan, a fenntartható Európáról szóló nagyobb szabású víziónak lenne a része, amelyet a közelmúltban éppen az Európai Tanács sürgetett. Egy másik fő célkitűzés lenne, hogy a környezetvédelmi megfontolásokat integrálják az EU kereskedelmi és fejlesztési koordinációs politikáiba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik