Élet-Stílus

Lopott kódok – kínai Skype, Hanzen Office

Egyre több szoftver- és hardverszabadalmat sért a kínai információtechnológiai ipar. Most a Skype tetszett meg a kínai kalózfejlesztőknek.

Annak ellenére, hogy az amerikai és az európai fejlesztők egyre többször követelik a szerzői jogok betartatását, a jelenlegi kínai vezetés nem tudja szavatolni a jogvédelmet.

Világméretű botrány bontakozhat ki, ha kiderül, hogy egy ázsiai cég ellopta a Skype kódjait és abból saját programot készített, és a későbbiekben majd sajátjaként forgalmazza azt. Az eBay tulajdonában levő Skype vezetése már tud az esetről, ám Kat James, a cég szóvivője úgy nyilatkozott, hogy nincs olyan bizonyíték a birtokukban, ami igazolná a szoftver feltörését.

Az internettelefonok és az azonnali üzenetküldők összeolvasztásán dolgozó legnagyobbak csatája láthatóan elhúzódó háborúvá változott. Ennek ellenére a Google felvásárlási céljának kikiáltott Vozin Communication vezetője indította el azt a lavinát, amelyről most még nem tudjuk megállapítani, hogy milyen végkifejlettel járhat.

A múlt héten Charles Paglee, a közismert Skype riválisának tartott Vozin Communications vezérigazgatója egy olyan képet tett föl blogjára, amelyről úgy tűnik, saját Skype-elérését a Hanzen Corp kínai szoftverfejlesztő cég programjával hívták föl. Éppen ezért többen a szoftver feltörésének minősítik az esetet.

A szóban forgó cég honlapján az olvasható, hogy főként irodai szoftverek forgalmazásával foglalkoznak. Kínálatukban olyan címek szerepelnek, mint a Hanzen Office, a Hanzen Word, a Hanzen Excel vagy a Hanzen PowerShow. A cég állítólag teljes kompatibilitást és a Microsoft Office-szal azonos tudást nyújt felhasználóinak az ár töredékéért. Paglee blogján azt is közölte, hogy a fogadott hívás egy augusztusban debütáló VoIP-szoftver tesztjének része volt.

100 millió Skype

A Skype-ot 2004-es indulása óta több mint 100 millióan töltötték le a világ 100 országában. Amennyiben igaz, hogy a Skype-ot engedély nélkül lemásolták, nem az eBay lenne az első cég, amelyik kínai szoftverkalózok áldozatává válik. 2003-ban a Cisco Systems már beperelte a Huawei Technologiest, azt állítva, hogy visszafejtette jogvédett, routervezérlő programjukat. Habár a Huawei nem ismerte be vétkességét, leállította az érintett termékei értékesítését.

A Skype a Tom Online helyi weboldalon keresztül igyekszik nyomást gyakorolni a kínai piacra. Egy esetleges hazai vetélytárs azonban könnyen elszippanthatná az új felhasználókat, és így bevételektől eshetne el a vállalat. Ám mivel a Skype alapszolgáltatást nyújtó szoftvere ingyenes, nem éri akkora kár őket, mint például a Microsoftot, ha kalózkodásról van szó – vélekedik a MarketWatch.

Ha a Skype szoftverét engedély nélkül másolták Kínában – ez jelenleg még csak gyanú –, az eBay hosszú és reménytelen tortúra elé tekinthet. Hiszen nem ez lenne az első eset, hogy nyugati technológia esik áldozatul a kínai jogsértő másolásoknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik