Élet-Stílus

Öttusa Eb: Vörös aranyérmes

Vörös Zsuzsanna aranyérmet szerzett a budakalászi öttusa Európa-bajnokság hagyományos versenyében, ezzel a 2000-ben, Székesfehérváron aratott sikere után másodszor állhatott egyéniben a dobogó tetejére kontinensviadalon.

Máthé Vivien huszadik, Füri Csilla huszonnyolcadik lett. Csapatban a britek győztek a fehéroroszokat és az olaszokat megelőzve. A Vörös, Máthé, valamint a selejtezőben kiesett Szatmári Adrienn alkotta hazai együttes a hatodik helyen végzett.

Vörös remekül építette fel versenyét, a lövészet után hetedik, a vívást követően ötödik, az úszás befejeztével harmadik, a lovaglás zárultával pedig már első volt.
A 3000 méteres futásnak így elsőként vágott neki, a brit Mhairi Spence öt, a sokáig vezető orosz Tatyjana Muratova 15, a szám specialistája, a hatodikként rajtoló fehérorosz Anasztaszija Szamuszevics pedig 38 másodperccel követte őt.

Az olimpiai aranyérmes, egyéniben háromszoros világelső magyar öttusázó az első ezer métert egyedül futotta le, majd a második körre beállt Spence mögé. Két kilométer elteltével Vörös ismét egyedül állt az élen, de szükség is volt rá, hogy fokozza a tempót, Szamuszevics ugyanis az utolsó 1000 méter kezdete előtt már csak kilenc-tíz másodpercre volt tőle. A különbség a hátralévő távon fokozatosan csökkent, s a célba érkezésnél már csak pár centi volt – de a szalagot Vörös szakította át.

Máthé kisebb megingásokkal a várakozásnak megfelelően szerepelt, a 2004-ben Európa-bajnok Füri viszont korántsem lehet elégedett, ugyanis a gyenge számában, a lövészetben ezúttal jól teljesített, így komoly esélye volt kiemelkedő eredmény elérésére, a vívás viszont nem ment neki, később pedig a lovaglásban is sok gondja akadt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik