Élet-Stílus

Picasso váltja Tizianót

admin
admin

2006. 07. 14. 10:22

Öt hét alatt csaknem 50 ezren csodálták meg Tiziano Szürke szemű férfi képmását a Szépművészeti Múzeumban. A firenzei Palazzo Pittitől kölcsönzött kép vasárnapig látható.

Az idén 100 éves múzeum Géniuszok és remekművek című kamarakiállítás-sorozatának Titokzatos férfi című tárlatán a Tiziano-remekmű mellett többek között Piombo, Tintoretto, Giorgone, Dürer által festett portrékat is láthat a közönség. A Firenzéből érkezett festmény értékének méltó kifejezője, hogy biztosítási értéke alapján ez a legértékesebb egyedi műtárgy, amely valaha Magyarországra érkezett. A kép biztosítási értéke több mint 13 milliárd forint.

A kiállítás szervezőinek a célja, hogy bemutassák, miként formálta át Tiziano visszavonhatatlanul a portré műfaját. Tiziano portréfestészetének művészettörténeti jelentősége felmérhetetlen: e műfajt tulajdonképpen napjainkig azok a beállítások és jellemábrázoló eszközök uralják, melyeket hosszú élete során a velencei mester dolgozott ki. A Szürke szemű férfi képmása nem csupán egy magas színvonalú példája a portréművészet tizianói fordulatának, hanem talán a legnagyszerűbb mindazon képmások között, melyeket a mester népszerűsége csúcsán, az 1540-es, 1550-es évek során festett.

A kamarakiállítás következő állomásaként augusztus 1-jén Picasso szerelmei címmel nyílik kiállítás. A tárlat középpontjában a párizsi Picasso Múzeumból kölcsönzött Az olvasmány című alkotás áll majd.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

THE ASSASSINATION OF GIANNI VERSACE: AMERICAN CRIME STORY "The Man Who Would Be Vogue" Episode 1 (Airs Wednesday. January 17, 10:00 p.m. e/p) -- Pictured: Edgar Ramirez as Gianni Versace. CR: Jeff Daly/FX
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.