Élet-Stílus

A világ leggyorsabb internetkávézója

admin
admin

2006. 07. 13. 14:15

Anglia egyik legkiesebb zuga nemsokára a világ valószínűleg leggyorsabb internetkávézójának ad otthont. A száz megabites (100 Mbit/s) letöltési sebesség mintegy 25-50-szer gyorsabb, mint a jellemző otthoni szélessávú hálózati elérés.

Az internetkávézó gépparkját a világ legismertebb gyártóinak választékából állították össze, többek között szerepel benne tizenkét iMac az Intel legújabb Core Duo processzoraival és egy Apple Xserve kiszolgáló. Az útválasztókat, kapcsolókat és VoIP-technológiát a Cisco biztosítja, a mikrofonos fejhallgatókat pedig a Sennheiser.

A British Telecom (BT) által a cornwalli Lizard-félszigeten, Goonhillyben üzemeltetett műholdas földi állomás nemsokára újabb nevezetességgel vonzza a látogatókat, akik mostantól lélegzetelállító sebességgel szörfözhetnek a világhálón, ráadásul ingyen.

A BT csúcstechnológiát képviselő nemzetközi IP-hálózatához csatlakozó gépekre akár másodpercenként száz megabites sebességgel (100 Mbit/s) lehet majd adatokat letölteni. Ez mintegy 25-50-szer gyorsabb, mint a jellemző otthoni szélessávú hálózatérési sebességek.

Az Encyclopaedia Britannica teljes digitalizált anyagát – ami 19 ezer képet, 629 hang- és videofelvételt, valamint százezernyi szócikket jelent – például kevesebb mint negyedóra alatt lehet letölteni a kávézó számítógépein. A szokásos szélessávú kapcsolaton ez több mint öt órát venne igénybe.

Adrian Hosford, az angol távközlési óriás közönségkapcsolati igazgatója a megnyitót megelőzően így nyilatkozott: „A holnap hálózatára csatlakozó internetkávézó meggyőződésünk szerint a világon a leggyorsabb lesz a maga nemében, és bemutatja a látogatóknak a sodró tempójú jövő online világát. A korszerű kommunikációs technológia bemutatásával az internetkávézóban azt is illusztráljuk, hogyan lehet az olyan hagyományos szolgáltatásokat, mint például a telefonálást, egy egységes IP-hálózaton megvalósítani.”

A Goonhillyben található műholdas földi állomás a világ legnagyobb ilyen létesítménye, hatvan antennájával több ezer nemzetközi telefonhívást továbbít a tévéközvetítések és adatátvitel mellett. Ráadásul világviszonylatban a legrégebben működő műholdas földi állomás. Az Arthur névre keresztelt első vevőantennát a Telstar műhold követéséhez helyezték üzembe, és ezen keresztül érkeztek az első élő tévéadások az Egyesült Államokból az Atlanti-óceánon keresztül 1962-ben. Arthur ma védett ipari műemléknek számít, noha még mindig üzemszerű használatban van.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.