Élet-Stílus

A Microsoft perel és nem fizet

Alig telt el néhány óra az Európai Unió bejelentését követően, a Microsoft máris jelezte, nem egyezik bele a 280,5 millió eurós (napi 1,5 millió eurós) büntetés kifizetésébe, és ismét perre megy az EU-val. A két fél közötti vitának tehát korántsincs vége.

Mint ismeretes, az Európai Bizottság által kiadott közlemény szerint a szoftvercég a mai napig nem tett teljes mértékben eleget az eredeti, 2004 márciusában meghozott ítélet előírásainak, és elmulasztotta átadni riválisainak a Windows Server operációs rendszer és az abban használt technológiák pontos dokumentációját. A testület ezúttal is úgy ítélte meg, hogy a Microsoft nem tett meg minden tőle telhetőt az operációs rendszerre fejlesztő cégek kellő tájékoztatási érdekében, és nem segítette elő a teljes kompatibilitás megteremtését saját operációs rendszere, valamint a konkurensek szoftverei között. Az amerikai vállalat tehát visszaélt a helyzetével, és a többször meghosszabbított határidő, vagyis 2006. június 20-ig nem teljesítette kötelezettségeit.

Hiányos dokumentácó?

A Windows műszaki dokumentációjának hiányos ismerete miatt a versenytársak különféle termékei vagy nem mind, vagy nehezen működnek együtt a Windows kezelőrendszerrel, amelyet a világon a számítógépezők több mint 90 százaléka használ, illetve a konkurens kezelőrendszerek nem vagy nem jól fogadják a Microsoft egyéb szolgáltatásait, például az igen népszerű, világméretű MSN Messenger szöveges és kamerás levelező és csevegőhálózatot. Ez teszi lehetővé azt is, hogy a Microsoft árukapcsolással kényszerítse a vevőket számos szolgáltatása és terméke megvásárlására a Windows-zal együtt, a versenytársak nagy bánatára, mondják szakértők. 2004-ben az Európai Bizottság is felrótta, hogy a Microsoft a Windows-zal együtt árusítja, kötelezően, például a Windows Media Player video- és zenelejátszó alkalmazást.

Az ítélet értelmében amennyiben a cég nem teljesíti a teljes dokumentáció átadásáról szóló kitételt, vagy elfogadhatatlan feltételeket támasztva igyekszik elhalasztani az erről szóló megállapodás megkötését, július 31-től a napi büntetés mértéke 3 millió euróra ugrik, vagyis megduplázódik. A Microsoft tegnapi délután kiadott közleménye szerint a büntetés “nem méltányos és nehezen érthető, hogy a bizottság miért sújtja ilyen hatalmas büntetéssel a cég, amikor a két fél közötti eljárás elég jól halad.” Ez az első eset egyébként az Európai Unió történetében, amikor egy céget a versenypiaci előírások be nem tartása végett büntetnek meg.

“Nagyon sajnálom, hogy a vállalat még mindig nem hagyott fel illegális magatartásával. Kár, hogy nem cselekedtek előbb és az egész vita, a perek már két évvel ezelőtt elkerülhetők lettek volna. De a Microsoftnak is tudomásul kell vennie, egy cég sem áll(hat) a törvények felett és az Európai Bizottság nem tolerálhat hosszú távon egy ilyen viselkedést” – nyilatkozta Neelie Kroes, az EU versenyügyi biztosa.

A büntetés egyre emelkedik

Kroes elmondta azt is, hogy a büntetés még nagyobb is lehetett volna, az EB azonban direkt visszafogta magát. A legnagyobb napi bíróság ugyanis elméletileg akár a Microsoft napi forgalmának az öt százaléka is lehetett volna. Ez az elmúlt 12 hónapban 85,7 millió euró volt, vagyis a bírság elérné a napi 4,3 millió eurót. Azonban nem a minél nagyobb bírság kiszabása volt a cél.

A Microsoftnál ezzel szemben úgy vélik: “Ez a legnagyobb büntetés, amit az Európai Bizottság valaha kiszabott. Sokkal nagyobb még a kartellügyekben kiszabott bírságoknál is. nem hisszük, hogy jogszerű egy ekkora büntetés.” A Testticker német híroldal a Brad Smith-t, a Microsoft egyik ügyvédjét idézi, aki kijelentette: “Meg fogjuk keresni az európai bíróságokat, hogy ők döntsenek ebben a kérdésben.” A Microsoft főtanácsadója a bírsággal kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy a bizottság eredeti döntésének homályos megfogalmazásait és a Microsoft elmúlt két évi együttműködő magatartását tekintve úgy vélik: bármiféle bírság jogtalan, főleg, mert még az első, 2004. márciusban kiszabott bírság sem jogerős, fellebbezés alatt van.

A Yahoo hírportál viszont rámutatott, hogy bizonyos szempontból a redmondi konszern visszakozik, mivel nem akar a készülő Windows Vista kapcsán is vitába keveredni az Európai Bizottsággal. Az óriáscég már április 11-én elküldte az ezzel kapcsolatos dokumentumokat az EB-nek. A testület ugyanis márciusban óvta a Microsoftot attól, hogy ismét egy olyan operációs rendszert dobjon piacra az Európai Unió tagországaiban, amely nem felel meg az európai verseny-követelményeknek.

Úgy tűnik, tehát, hogy az immár 2004. márciusa óta húzódó Európai Unió kontra Microsoft ügy a közeljövőben még korántsem fog végett érni, csupán hónapról hónapra újabb fejezetekkel bővül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik