Élet-Stílus

„Gyilkos” kengurukra bukkantak

Nem kell megijedni, nem özönlötték el vérszomjas fenevadak Ausztráliát, csupán az Észak-Ausztráliában ásatást végző paleontológusok akadtak számos új faj ősmaradványára, köztük egy „gyilkos kenguru”-éra.

A húsevő erszényes valószínűleg 10–20 millió évvel ezelőtt élt. A kutatócsoport kiásta egy nagy ragadozó madár maradványait is. Ezt maguk közt csak „a végzet démonkacsája”-ként emlegetik.

A Queenslandben lévő ásatási területről legalább húsz, korábban ismeretlen élőlény maradványai kerültek elő. A felfedezéseket az Új-Dél-Walesi Egyetem kutatócsoportja tette a Riversleigh-ősmaradvány-mezőkön az állam északnyugati részén.

Agyaras vadállatok

Mike Archer professzor a nemzetközi hírügynökségeknek úgy nyilatkozott, hogy az ásatás „igazán rendkívüli anyagot” tárt fel. Szerinte a gyilkos kenguruk egyáltalán nem hasonlítottak a ma ismert lényekhez.

„Húsevők voltak hosszú agyarakkal. Ráadásul inkább ügető kengurut kell elképzelni hosszú mellső végtagokkal, mivel nem tudtak ugrálni” – számolt be egy ausztrál újságnak.

Sue Hand paleontológus, aki szintén részt vett az ásatáson, azt mondta az ausztrál rádiónak, hogy más, alkalmasint ijesztő élőlények is napvilágra kerültek. – „Nagyon nagy madarak… Rendkívül hasonlíthattak a kacsákra, ezért kapták a végzet démonkacsái nevet, közülük legalább néhány húsevő lehetett.”

A csapat most azt tervezi, hogy részletesen megvizsgálja az ősmaradványokat, hogy minél többet megtudjon a fajokról, és arról, hogy milyen hatással volt a klímaváltozás a fejlődésükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik