Élet-Stílus

A barnaszénnel vetekszik a magyar energiafű

A megújuló energiaforrásokon belül különösen nagy lehet a jelentősége a magyar kutatók által kifejlesztett Szarvasi 1-es elnevezésű energiafűnek, amelynek fűtőértéke vetekszik a barnaszénével.

A növényből préseléssel apró szemű pellet, vagyis természetes alapanyagokból készülő granulátum állítható elő, amely speciális kazánok fűtésére vagy akár biogáz fejlesztésére is alkalmas. Jelenleg már több ezer hektáron termesztik ezt a füvet, amelyből hektáronként 18-26 tonnányi termést takaríthatnak be. A Szarvasi Mezőgazdasági Kutató Kft. által szabadalmaztatott eljárással olyan magas energiatartalmú fűfajtát nemesítettek, amelynek fűtőértéke vetekszik a barnaszénével. –

Az EU előírja tagországainak, hogy az energiafelhasználáson belül a megújuló energia részarányát 2010-ig minimum 12 százalékra kell növelni, nálunk ez az arány jelenleg alig éri el a 3 százalékot – figyelmeztetetett Bodrogközi Gábor, az energiafűről csütörtökön tartandó bemutató szervezője. A terv szerint az energiafüvet legalább 200 ezer hektáron termesztik majd, főként az Alföldön, annál is inkább, mert ez a növény a gyengébb minőségű talajokon is jól megél. A termesztők számíthatnak az unió támogatására is.

A csütörtökön, a Szent István Egyetem üllői telepén tartandó bemutatón az érdeklődők megismerkedhetnek az energiafű betakarításának gépeivel, a fű égetésére kifejlesztett kazánokkal és a termesztéshez szaktanáccsal is szolgálnak. Az energiafűvel bevetett földön kaszáló versenyt is szerveznek – hívta fel a figyelmet a szervező.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik