Élet-Stílus

280,5 millió eurós büntetést kapott a Microsoft

admin
admin

2006. 07. 12. 12:54

Az Európai Bizottság szerdán 280,5 millió eurós bírsággal sújtotta a világ legnagyobb számítógépprogram-gyártóját, az amerikai Microsoftot, mert nem hajtotta végre az EU 2004-es figyelmeztetését, hogy jobban ossza meg a piacon csaknem egyeduralkodó Windows-kezelőrendszer műszaki adatait a konkurenciával.

A bírság napi 1,5 millió eurós, december 16-ra visszamenő hatállyal. Ha a cég továbbra sem tesz eleget a megszabott feltételeknek, a bírság augusztustól napi 3 millió euróra nőhet.

Az EU-bizottság 2004-ben, piaci túlsúllyal való visszaélés címén, 497 millió eurós bírságot szabott ki a Microsoftra. Abban az évben a cégnek 8,2 milliárd eurónak megfelelő adózott eredménye volt, úgyhogy a versenytársak kevesellték a büntetést, annál is inkább, mert szerintük a Microsoft azóta sem tett eleget kötelezettségének.

Az új büntetéshez az EU-tagországok egyetértése volt szükséges, de ezt már július 3-án megadták. A Microsoft fő európai ügyvédje, Horacio Gutierrez korábban azt mondta, hogy a cég amerikai, redmondi központjában háromszáz mérnök éjt nappallá téve csak azon dolgozik, miként teljesíthetnék az EU-bizottság követelését. Elmondta: a cégnél márciusig egyszerűen nem tudták, mit akar az EU. Utána a vállalat és a brüsszeli bizottság megállapodott egy menetrendben, amely szerint hét csomagban adják át a kívánt műszaki dokumentációt. Azóta az átadás rendben zajlik, az utolsó csomag határideje július 18-a.

Ehhez képest a napi bírságot úgy tekintik, mint egyezménysértést az EU részéről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

NEW YORK, NY - DECEMBER 09: People carry signs addressing the issue of sexual harassment at a #MeToo rally outside of Trump International Hotel on December 9, 2017 in New York City.   Stephanie Keith/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.