Élet-Stílus

Elvehetik Dél-Afrikától a vébét

A német sajtó értesülései szerint elképzelhető, hogy a 2010-es foci világbajnokságot elveszik Dél-Afrikától. A tornát az Egyesült Államok vagy Németország kaphatja meg.

Elvehetik Dél-Afrikától a vébét 1

Mbeki és Blatter a 2010-es vb odaítélése után (Sport1)




Elvehetik Dél-Afrikától a vébét 2

Van aki, már most üzletet szimatol (Reuters)

A Sport-Informations Dienst úgy tudja, hogy a színfalak mögött a FIFA illetékesei azon vitáznak, hogy az afrikai országtól megvonják a rendezés jogát. Póthelyszínként az ügynökség információi szerint az Egyesült Államok és Németország jött szóba.

Késésben Dél-Afrika

Az országban igen lassan indulnak be a torna megrendezéséhez szükséges fejlesztések, és a kitűzött menetrendhez képest jócskán le van maradva a helyi szervezőbizottság. Ez nemcsak a stadionokra és a közlekedési infrastruktúrára, hanem a megfelelő számú és minőségű szállodákra is vonatkozik. A FIFA már 2004 áprilisában Dél-Afrikának ítélte a 2010-es világbajnokságot, de azóta gyakorlatilag semmi nem történt.

Négy stadion építése még el sem kezdődött, és a fokvárosi arénának még a helyéről sem döntöttek. A 31 ország delegációja, illetve a félmillió turista számára sincsenek megfelelő szálláslehetőségek.

Még azt sem tudni konkrétan, hogy az ország kormánya mennyi pénzzel száll be: “Nagyon rossz fejszámoló vagyok, a pénzügyminisztert kellene megkérdezniük. Abban azonban biztos vagyok, hogy elő fogjuk teremteni a szükséges összeget.” – mondta újságíróknak Thabo Mbeki államfő, majd az újabb, pontos összegre vonatkozó kérdés elől kitért.

Blatter nem aggódik

“A világ megbízik önökben. A FIFA is megad minden támogatást.” – mondta Joseph S. Blatter múlt pénteken a 2010-es torna logójának bemutatóján. A FIFA első embere nem is nagyon mondhatott mást, hiszen elsősorban ő volt az, aki forszírozta, hogy az első afrikai vébét Dél-Afrika rendezhesse meg.

A szövetség korántsem egységes azonban ebben a kérdésben; az alelnök Issa Hayatou pénteken közvetve beismerte, hogy sokan nem értenek egyet az elnökkel. “Tudom, hogy mikről beszélgetnek a FIFA irodáinak a folyósóin.” – mondta sokat sejtetően a kameruni sportdiplomata.

Alternatív megoldásként állítólag elsőként az USA jött szóba, ahol már 1994-ben igen sikeres vébét rendeztek. Az ország valóban képes lenne arra, hogy pár éven belül megszervezzen egy ilyen nagyszabású eseményt. A stadionok és az infrastruktúra már most meg van, és a nagy sportesemények megszervezésében is komoly tapasztalattal rendelkeznek a tengerentúlon.

Döntés jövő májusig, a elnökválasztó gyűléséig nem várható: Blatter is újra indul a posztért, ám ehhez szüksége van az afrikai szövetségek szavazataira.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik