Élet-Stílus

Olaszország áttáncolta az éjszakát

Maradj velünk Lippi!

A világbajnoki cím kivívását követően az olaszok egyöntetűen maradásra szeretnék bírni Marcello Lippi szövetségi kapitányt. A válogatott tagjai a repülőgépen például a „ne hagyj el minket, Lippi, ne hagyj el minket” frázist énekelték kórusban. Újságírói kérdésekre azonban a szövetségi kapitány eddig kitérő választ adott: „ma az ünneplés napja van, ne beszéljünk erről” – nyilatkozta a La Repubblica című napilap jövőjét firtató kérdésére.

A futballrajongó Olaszországban vasárnap este kiürültek az utcák, mindenki lélegzetvisszafojtva figyelte a meccset otthon a televíziók előtt, vagy a nagyobb bárokban, kivetítőkön. A győzelmet követően azonban elszabadult a pokol: a városok és falvak útjai járhatatlanok voltak a kiözönlő, diadalittas szurkolóktól. „Én este tizenegy körül indultam útnak egy barátommal. A Seicento ablakát teljesen leengedtük és egy óriási nemzeti zászlót lobogtattunk. Nem nagyon haladtunk, mert mindenki úton volt, mindenki üvöltött és mindenki dudált, de nagyon jól szórakoztunk” – mondta Roberto, egy 28 éves ischiai fiatal a FigyelőNetnek.

Hozzátette: az este hátralevő részét egy Forio nevű kisváros főterén töltötték és végigtáncoltuk az éjszakát. „Elénekeltük az összes kötelező dalt, az Azzurrotól a Volareig. Mi fél hat körül indultunk haza, én aludni, mert hétfőn nem kell dolgoznom, a barátom a reggeli komppal ment át Nápolyba, egyenest a munkahelyére” – mondta. Hozzátette: édesanyja, aki a meccs után rögtön lefeküdt reggel elment kinyitni a boltot, de az üzletek többsége zárva maradt, és valószínűleg csak délután lehet majd vásárolni.

Olaszország hétfőre kifulladt

„Egész Olaszország lelassult, mindenki fáradt” – összegezte a jelenlegi helyzetet a 29 éves, teramoi Mario. Hozzátette: a nagyvárosokban – Nápoly, Milánó, Róma – külön-külön félmillióan tomboltak a nagyobb tereken, ehhez jöttek az autókban tülkölők és a szórakozóhelyen táncolók.

Nápolyban is több millió ember ünnepelt az utcákon, szórólapokon pedig olyan szövegeket osztogattak, mint „Németország után Franciaország is meghalt”. A dél-olasz nagyvárosban egyébként az önkormányzat és magánszemélyek is tűzijátékot gyújtottak, így egész éjjel világos volt. „Olyan volt, mint szilveszterkor” – összegezte a 32 éves nápolyi Davide lapunk megkeresésére.

Halálos áldozata is volt a győzelemnek

Az ünneplés azonban áldozatokat is követelt. A La Repubblica római napilap közlése szerint Luigi Salimbene 16 éves fiú ünneplés közben meghalt Buccinoban. Barátaival autózott, a lehúzott ablakon fél teste kilógott, amikor az autó megcsúszott, a fiú pedig kizuhant. A fiú a kórházba szállítás közben elhunyt. Egy 20 éves
Olaszország áttáncolta az éjszakát 1

A nyertesnek járó kupa (AP)

lány egy mozgó autó tetejéről esett le az Enna városhoz közeli Regalbutoban. A balesetet követően azonnal kórházba szállították, állapota súlyos.


A klubcsapatokat kell büntetni, nem a focistákat

„Nagyon büszkék vagyunk a labdarúgóinkra, szeretjük őket. Főleg Buffont és Cannavarot. Őket becsüljük, a klubcsapataikat viszont nem, azt hiszem sokak nevében mondhatom, reméljük, megbüntetik a Juventust, a Milant, a Fiorentinat és a Laziot. Így végre elismerik az olyan tisztességes csapatokat, mint az Inter. Nagy eredmény egyébként, hogy Brazília után Olaszországnak van a második legtöbb világbajnoki címe” – mondta a 29 éves Giuseppe Barlettából.

Az elnök az összefogást hangsúlyozta

Giorgio Napolitani olasz államelnök – aki a döntő előtt megkapta a nemzeti tizenegy 10-es mezét – a győzelmet követően elmondta, a pár héttel korábbi népszavazás után (amelyben nem kapott többséget, hogy Olaszország föderáció legyen) ismét jó olasznak lenni. A labdarúgó válogatott győzelme újraépítette a nemzeti büszkeséget, mert függetlenül attól, hogy valaki észak- vagy dél-olasz, egy emberként örült a válogatott sikerének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik