Élet-Stílus

Muzsikás, Csík, Lovasi: fesztivál a Művészetek Palotájában

Hazafelé címmel magyar népzenei fesztivált rendeznek a Művészetek Palotájában július 13-tól. A három napos esemény házigazdája a világhírű Muzsikás együttes.

A fesztivál, amelynek címe és nyitó koncertje is a Muzsikás együtteshez kötődik, a tradicionális magyar népzenéé a főszerep. Harminchárom éves fennállása alatt a Muzsikás együttes nemcsak metaforája lett a magyarországi táncházmozgalomnak és az erdélyi paraszti muzsikának, de világszerte bebizonyította, hogy a magyar népzene azonos értékű az egyetemes kultúra bármely más zenei műfajával. Sokoldalúságát mi sem jellemzi jobban, mint hogy egyaránt szívesen látott vendég világzenei, dzsessz, alternatív vagy komolyzenei fesztiválokon. Hazafelé című albumát a legjobb 100 világzenei CD közt tartják számon.

A Muzsikás az erdélyi tradicionális zene jegyében tartja nyitó hangversenyét július 13-án este fél nyolctól Petrás Mária moldvai énekes társaságában. Elhangzanak szokásdallamok, táncdallamok, balladák, egyházi énekek és improvizációk a Dunántúlról, Szatmárból, Erdélyből és Moldvából.

Mindezt Erdély egyik legszebben muzsikáló falusi zenekara, a Magyarpalatkai Banda játéka teszi különlegessé. A zenekar tagjai egy több generációra visszanyúló zenész dinasztia képviselői. Repertoárjukban hangszeres és vokális eredetű dallamok százai találhatók. A palatkai zenekar gazdagon díszített, virtuóz hegedűjátéka nem csak a népzenét szerető közönséget bűvöli el, hanem számos klasszikus zenészt is.

Másnap fél nyolctól Berecz András lép fel, aki az Ökrös és az Egyszólam együttes énekeseként vált népszerűvé, de manapság inkább mesemondóként tartják számon. Borzug, nyugszom című műsorában összefonódik a dal, a tánc, a mese és a tréfa.

Szombaton este fél nyolctól a Csík zenekar mutatja be Senki nem ért semmit című lemezét. A Csík zenekar tizenöt évig a régi vágású, erdélyi és magyarországi paraszti muzsikák autentikus tolmácsolójaként tűnt ki. Legújabb lemezével azonban elrugaszkodott ettől a hagyománytól: felvidéki, békési és erdélyi muzsikák mellett Kispál és a Borz-számokat és amerikai bluest dolgoztak fel rajta, belesimítva azokat a magyar népzene szövetébe. Koncertjükön közreműködik Lovasi András a Kispál és a Borz együttes frontembere.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik