Élet-Stílus

Művészeti szervezetek: maradjanak a közalapítványok

Tizenegy művészeti szervezet írta alá azt az állásfoglalást, amelyben az ellen a törvénymódosítási tervezet ellen tiltakoznak, ami mások mellett a kulturális és művészeti közalapítványok nagy részének megszűntetéséről rendelkezik; a dokumentumot a Fiatal Írók Szövetsége juttatta el az MTI-hez.

A művészeti szervezetek szerint súlyos veszélyeket jelent a magyar művelődési és művészeti élet számára, ha ezek a közalapítványok megszűnnek, s gazdátlanul maradnak az általuk elvégzett feladatok, illetve a kezelésükben, illetve tulajdonukban lévő vagyon, amely az alapítványok létrejötte óta valamelyes stabilitást biztosított a kulturális élet egyébként ellátatlan, fontos területein.

„Felemeljük a szavunkat azért, hogy ezek a közalapítványok fennmaradjanak mindaddig, amíg a tevékenységük folyamatosságának biztosítására, vagyonuknak a jelenlegi cél szerinti felhasználására a kedvezményezettek választott képviselői garanciát nem kapnak” – hangsúlyozzák a szervezet képviselői.

Az állásfoglalást a Magyar Írószövetség, az Írók Szakszervezete, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége, a Fiatal Írók Szövetsége, a Magyar Zeneszerzők Egyesülete, a Magyar Zenei Tanács, a Magyar Építőművészek Szövetsége, az Art 9 Ferencvárosi Képzőművészek Egyesülete, a Magyar Szobrász Társaság, a Magyar Művészeti Akadémia és a Színházi Dolgozók Szakszervezete írta alá.

Az államháztartásról szóló törvény és az egyes kapcsolódó törvények módosításának javaslata szerint 2007. december 31-vel megszűnnének a közalapítványok, amelyek – a benyújtott módosítás indoklása szerint – sok esetben a közpénzek elfolyatásának egyik alapvető csatornájává váltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik