Élet-Stílus

Montoya elhagyja a Forma 1-et


Montoya elhagyja a Forma 1-et 1

Jövõre már nem a Forma 1-ben versenyez (vezess.hu)




Montoya elhagyja a Forma 1-et 2

Csak részsikerekre futotta (vezess.hu)

Hiába érkezett Juan Pablo Montoya is nagy reményekkel a Forma-1-be, hiába nyerte meg 1999-ben újoncként a CART-bajnokságot, majd 2000-ben a híres Indy 500-as versenyt is, a siker “ideát” elmaradt.

2001-től a Williams csapatnál versenyzett, ahol később összekülönbözött a csapat vezetőivel, mert szerinte Ralf Schumachert elé helyezték és jobban támogatták. A kolumbiai fenegyerek aztán a McLarenhez került, de ott is csak részsikerekre futotta. Amíg Kimi Räikkönen hét győzelemig jutott 2005-ben, addig ő csak háromig.

Ebben szerepe volt annak is, hogy az év elejét ki kellett hagynia, egy állítólagos teniszsérülés miatt, amit a pletykák szerint igazából motorbalesetben szerzett. Idén az egész McLaren csapat gyengélkedik, de Räikkönen ezúttal is jobban teljesít, mint a kolumbiai.

A McLaren nem akarja megtartani

Tavaly decemberben bejelentették, hogy Fernando Alonso a McLarenhez igazol, azóta pedig teljesen nyilvánvalóvá vált, hogy a csapatvezetés nem a kolumbiait szeretné a világbajnok csapattársának.

A McLaren fejesei Räikkönent tartanák meg, de a hírek szerint még Lewis Hamiltont is előbb szerződtetnék, mintsem hogy Montoyával hosszabbítsanak. Az utolsó lökést az Amerikai Nagydíjon történtek adhatták meg, ahol a dél-amerikai versenyző saját csapattársának nekirohanva ütötte el mindkét McLarent a pontszerzéstől.

Ekkor egyes lapok már azt is felvetették, hogy nem maradhat az év végig sem, és a csapat tesztpilótája Pedro de la Rosa kerül a helyére, ezt azonban cáfolták a csapatnál. Eközben Montoya folyamatosan azt hangoztatta, hogy más csapatokkal is tárgyal a folytatásról, és nem aggódik a jövője miatt.

Amerikában tárt karokkal várják

Korábbi sikeres Cart csapatának tulajdonosa Chip Ganassi felvetette, hogy szívesen látná ismét a csapatában a pilótát. Ez be is jött csak nem úgy, ahogyan a legtöbben várták. Montoya nem a vélhetően újra egyesülő formaautós IRL-ChampCar szériában versenyez majd, hanem a NASCAR sorozatban, ahol Ganassi szintén érdekelt. Ezt a hétvégi Nextel Kupa futama elött jelentette be egy sajtótájékoztatón.

Montoya korábban már látta belülről, hogy viselkedik az USA legnépszerűbb sorozatának versenyautója, mert 2003-ban Indianapolisban autót cserélt Jeff Gordonnal. Eddig 95 futamon indult a Forma-1-ben Montoya, ezek közül 12 alkalommal volt az időmérőn a leggyorsabb és hét futamon győzedelmeskedett. Összesen 307 pontot gyűjtött. A legtöbb szurkolót vad, temperamentumos stílusával szerezte magának.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik