Élet-Stílus

Az FBI kiterjesztené az internetes lehallgatásokat

admin
admin

2006. 07. 10. 09:07

A Szövetségi Nyomozóiroda nemcsak az internetszolgáltatókat, hanem a hálózati hardverek gyártóit is kiskapuk elhelyezésére kötelezné, hogy az eddiginél könnyebbé váljon a lehallgatások megszervezése és végrehajtása.

A Cnet a napokban tette rá a kezét a szövetségiek által kidolgozott tervezetre, amely jelentős kiegészítésekkel toldaná meg az 1994-es CALEA (Communications Assistance for Law Enforcement Act) elnevezésű törvényt. 2007-es terveik egyik legfontosabb pontja ennek elfogadtatása a Kongresszussal, kötelezve ezzel az internetszolgáltatókat és a megfelelő hardverek gyártóit a szükséges kiskapuk elhelyezésére termékeikben.

„A kommunikációs technológiák szerteágazósága és bonyolultsága igencsak megnőtt az utóbbi években, miközben a szövetségi, állami és helyi hatóságok törvényes lehetőségei a kommunikáció ellenőrzésére több esetben is beszűkültek, sőt, egyes esetekben kivitelezésük lehetetlenné vált” – áll a tervezetben. A hír szerint a pénteken megtartott bizalmas találkozón elfogadták az előterjesztést, sőt, a következő év egyik legfontosabb pontjaként irányozták elő ennek elfogadtatását a Kongresszussal.

A 27 oldalas tervezet a hálózati hardverek gyártóit frissítések, illetve módosítások alkalmazására kötelezné, hogy létrehozzák a lehallgatásokhoz szükséges kiskapukat, emellett kiterjesztené az alkalmazási területet az internetes szolgáltatásokra, úgymint az azonnali üzenetküldés. Az internetszolgáltatók kötelesek lennének eleget tenni a hatósági kéréseknek, így minden ellenállás nélkül ki kellene szolgáltatniuk a kért információkat előfizetők online kommunikációjáról. Az Igazságügyi Minisztérium pedig mentesülne az egy évben végrehajtott lehallgatások számának nyilvános közzététele alól, és nem kellene meghúzni az egy időben alkalmazott lehallgatások felső határát sem.

Az FBI jövőre szeretné mindezt elfogadtatni a Kongresszussal, addig marad a tervezet csiszolgatása. Eközben tovább folytatódik a lehallgatási botrányt övező vita, valamint a tiltakozás a VoIP-szolgáltatások lehallgatása ellen, amelyben egyetemek és szolgáltatók emelték fel hangjukat a központi rendszerek beépítése ellen.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.