Élet-Stílus

Csendes évkezdés a vírusfronton

admin
admin

2006. 07. 10. 13:45

Az F-Secure első féléves adatbiztonsági beszámolója szerint, 2006 első hat hónapja látszólag csendes volt, de a kisebb nyilvánosság ellenére számos új kártevő terjedt, és nagyon sok visszaélés történt.

2006 elején volt az első számítógépes kártevő, a floppy lemezeken keresztül terjedő Brain megjelenésének 20. évfordulója. A vírus viszonylag ártalmatlan volt, mégis ez indította el a mai vírushelyzethez vezető események láncolatát.

Jelenleg több mint 185.000 vírus létezik, számuk folyamatosan és gyorsan növekszik. Az elmúlt húsz évben a legnagyobb változás nem a kártevő típusokban vagy a rosszindulatú kódok számában történt, hanem sokkal inkább a víruskészítők szándékaiban. A legjelentősebb változás az, hogy a „hobbi vírusírók” helyett ma már alvilági bandák írják a rosszindulatú kódokat. Ez a tendencia egyre erősödik, mivel a legtöbb új kártevőt azért írják, hogy a lehető legnagyobb anyagi hasznot húzhassák a terjesztéséből. A kártékony programok a fertőzött számítógépeket olyan távolról irányított botnetté alakítják, amelyek kéretlen reklám- vagy adathalászati levelek kiküldésére, illetve személyes és pénzügyi adatok megszerzésére használhatók.

2006-ban a mobiltelefonokra írt kártevők száma elérte és átlépte a 200-at. Ha az adatokat valaki összeveti a számítógépek világával, nem hirdetne riadókészültséget, de az egyértelmű, hogy itt is növekvő tendencia tapasztalható. A számítógépekhez hasonlóan már a mobiltelefonokkal is lehetőség van pénzügyi tranzakciók lebonyolítására, így várhatóan a vírusírók elkezdik kiaknázni ezt a lehetőséget is.

Root-kitek és adathalászok

Folyamatosan növekszik az olyan rosszindulatú kódok száma, amelyek a rootkit-technológiával rejtőznek el. A rootkitek többek között a fertőzött számítógép megfigyelésére és az azon tárolt adatok ellopására használatos trójai alkalmazásokat és billentyűnaplózó programokat képesek láthatatlanul elhelyezni. A tét egyre nő: már 2006 májusában találtak egy hátsó ajtós csalást egy online játékoldalon, amely a rootkit-technológia használatával titokban adatokat gyűjtött a játékosokról, akik egy látszólag hasznos póker-segédprogramot töltöttek le.

Furcsa, hogy a vírusírók kevéssé használták ki a focivébé adta lehetőségeket, noha még a jegyvásárlási lázban egy féreg ingyen jegyekkel csalogatta felhasználókat, a világbajnokság alatt minimális ilyen témájú vírus jelent meg. Az utóbbi időben inkább az adathalász módszerek terjedtek, hiszen ezek közvetlen pénzszerzési lehetőséget kínálnak a kártékony kódok készítői számára.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.