Élet-Stílus

2050-re kilencmilliárd lesz a Föld lakossága

Kilencmilliárd lesz a Föld népessége 2050-re, jelenleg 6,5 milliárd a bolygó lakossága – mondta a KSH Népességtudományi Kutató Intézetének helyettes vezetője a népesedési világnap alkalmából megjelentetett Népesedési Hírlevél, a KorFa legújabb számát bemutató sajtótájékoztatóján.

Hablicsek László hozzátette: várhatóan ezután a népesség növekedési üteme megáll. A becslések szerint 2050-re olyan alacsony lesz a gyerekszám, hogy nem lesz elég a reprodukcióhoz. “Szélsebesen gyorsulni fog a népesség öregedése” – fogalmazott Hablicsek László nemzetközi népesség előreszámításokra alapozva.

A magyarországi termékenységi mutatókkal kapcsolatban Daróczi Etelka demográfus, a kiadvány szerkesztője elmondta: Magyarországon ma jóval több a szülőképes nő, mint 1990-ben, de mégis kevesebb gyermek születik.

Daróczi Etelka az MTI kérdésére elmondta, minden harmadik gyermek házasságon kívül születik “ez nem magyar jellegzetesség” – fogalmazott a demográfus, majd hozzátette, hogy elsősorban az alacsony iskolai végzettségűekre jellemző a házasságon kívüli gyermekvállalás.

Hozzátette: egyre több a gyermektelenek szülőpár, ugyanakkor kismértékben nőtt a három vagy több gyermeket vállalók száma. A népesség öregedésével kapcsolatban Daróczi Etelka azt mondta, a termékenység régóta tartó csökkenése nagyobb szerepet játszott ebben, mint az élettartam meghosszabodása.

Kovács Katalin, a Népességtudományi Kutató Intézet tudományos főmunkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt másfél évtizedben a halandóság átlagos szintjének csökkenése mellett nőttek az iskolai végzettség szerinti különbségek.

Azoknak a nőknek, akik megérik a 30 éves kort, azok 89 százaléka a 60 évet is eléri. A férfiaknál ez a szám 72-75 százalékra tehető. Kovács Katalin szerint ezen belül az alacsony iskolai végzettségűeknél az arány rosszabb. Példaként említette, hogy az alapfokú végzetséggel sem rendelkező 30 éves nőknek csak 76 százaléka éri meg 60-dik születésnapját, míg diplomásoknál ez a szám 91-94 százalék.

Gödri Irén szociológus a nemzetközi migrációs tapasztalatokkal kapcsolatban elmondta: 2005-ben a világon mintegy 191 millió ember élt bevándorlóként. Magyarországon 316 ezerre becsülték a külföldi születésűeket, akiknek nagy része időközben állampolgárságot szerzett, így közülük csak 142 ezer szerepel külföldiként nyilvántartva.

Gödri Irén arra hívta fel a figyelmet, hogy a bevándorlók elsősorban a szomszédos országokból érkeznek és az átlagosnál képzettebbek. Kiemelte azt is, hogy a nálunk tartózkodó külföldi férfiak körében kisebb a munkanélküliség, mint a magyar férfi állampolgárok között.

A KorFa, a KSH Népességtudományi Intézetének ingyenes hírlevele 2000 óta létezik és évente négy alkalommal jelenik meg. A kiadvány célja, hogy felhívják a figyelmet a népesedési folyamatok alapvető társadalmi jelentőségére.

A kiadvány idei 2.-3. számát a népesedési világnap alkalmából jelentették meg. Az ENSZ 1987-ben nyilvánította a népesedés világnapjává július 11-ét, becslések szerint ugyanis ezen a napon született meg a Földön az ötmilliárdodik ember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik