Élet-Stílus

Az ítélet napja – azúrkék égre kukorékol-e a gall kakas?

Európai szupercsatával zárul a 18. labdarúgó-világbajnokság; Cannavaro Olaszországa száll szembe a Zidane dirigálta Franciaországgal. Itália negyedszer, avagy a gallok másodszor állhatnak fel a futball trónjára?

Franciaország-Olaszország – 20.00 – Berlin

Minden esély meg van arra, hogy remekül záruljon a németországi futball torna. A nem túl színvonalas eddigi 63 mérkőzés után a döntőben jó reményekkel bízhat mindenki abban, hogy klasszis élménnyel ér véget a vb.

A szereplők önmagukban lehetnek a garanciái ennek. Remek futballisták, jól ismerik egymást: a Juventusból nyolc játékos is szerepel. (Buffon, Cannavaro, Zambrotta, Camoranesi Del Piero, míg a galloknál: Thuram, Vieira és Trezeguet.)

Nagy számok és nagy búcsúzók

Mindkét válogatottból vannak olyanok, akik utoljára szerepelnek a válogatottjukban, de Zinedine Zidane csak egy van a mezőnyben. Az utóbbi évtized legjobb labdarúgójának tartott francia középpályás reneszánszát éli. A csoportküzdelmeken csak nyögvenyelősen teljesítő gall válogatott utóbbi három meccsén az ő vezérletével jutottak el a döntőig, amely méltó befejezése pályafutásának.


Az ítélet napja – azúrkék égre kukorékol-e a gall kakas? 1

A hangulat adott, lesz-e koronázás? (AFP)

Az olaszoknál a csapat legnagyobb ászának tartott Francesco Totti is bejelentette: utolsó fellépésére készül az Azzurik válogatottjában, mégis, a figyelem egy másik csapattársára irányul: a vb egyik legkiemelkedőbben játszó védője, Fabio Cannavaro is szép jubileumhoz érkezett: 100. meccse a nemzeti csapatban épp a döntőben köszöntött rá.

A revans lehetősége

A két gárda a vb esélyes csapatainak formahanyatlását is figyelembe véve, teljesen megérdemelten jutott a fináléba, az olaszok mindössze egy gólt kaptak – az is Zaccardo öngólja volt – , briliáns védekezéssel, klasszis középpályás-sorral abszolválták az eddigi mérkőzéseket. A gallok az egyenes kieséses szakaszban tértek magukhoz, és játszottak egyre magabiztosabban és bátrabban, ráadásul – Zidane vezérletével – tetszetősebben is.
Olaszország és Franciaország sok remek meccset vívott már egymással, mindig is presztízs találkozót ígér kettejük összecsapása, de a 2000-es Eb-döntőnél nincs emlékezetesebb. Akkor az olaszok végig 1-0-ra vezettek, majd a hosszabbítás utolsó perceiben, később pedig aranygóllal 2-1-re fordítottak a gallok. Ennél jobb visszavágásra nem is lehet mód.

Történelem

Európai csapatok 1982 után csapnak össze ismét egymás ellen a világbajnoki döntőben, akkor az olaszok győztek a németek ellen. A taljánok bíznak abban a misztikusságban, hogy 12 évente mindig döntőt játszanak, és 24 évente győznek is. (1994-ben Brazíliával szemben bukták el a finálét) Olaszország már hatodszor lép fel a vb-döntőjében, eddig háromszor győztek (minket 1938-ban, Párizsban 4-2-re gyűrtek le).

Franciaország 1998 után most másodszor játszhat a döntőben, a csapat gerincét ugyan azok a játékosok, a „nagy generáció” tagjai adják. Akkor a hazai rendezésű vb-n 3-0-ra lemosták a brazilokat. Most a gárda utolsó erőpróbájaként igyekeznek emlékezetesen lezárni egy futballtörténelmi korszakot.


Az ítélet napja – azúrkék égre kukorékol-e a gall kakas? 2

Cannavaro boldogsága fokozódik-e ma este? (AFP)

Mindkét gárda a lehetőségekhez képest legerősebb csapatával áll ki. Az olaszoknál továbbra is sérült Alessandro Nesta, akinek ez egy nagyon balszerencsés vb-je, de vigasztalhatja, hogy Materazzi a helyén remek formában játszik. Visszatérhet a csapatba a durva könyöklése miatt négymeccses eltiltást kapott De Rossi, aki vélhetően csak a kispadon foglal majd helyet.

A franciáknél Louis Saha eltiltása miatt nem léphet pályára, de a többiek bevethetőek. Zidane-nak még arra is volt energiája, hogy a 3 napos felkészülés alatt suttyomban még cigarettára is rágyújtson, amelyet aztán lesifotósok kiszúrtak.

A várható kezdőcsapatok:

Olaszország: Buffon – Zambrotta, Grosso, Cannavaro, Materazzi – Gattuso, Camoranesi, Pirlo, Perrotta – Totti; Toni

Franciaország: Barthez – Sagnol, Abidal, Thuram, Gallas – Makelele, Vieira, Malouda, Ribery, Zidane – Henry

Ajánlott videó

Olvasói sztorik