Élet-Stílus

Basti a dobogóra lőtte Németországot

A bronzmérkőzést követően tűzijáték kezdődött a Gottlieb-Daimler Stadion felett, s az 52 ezer néző mintegy félórán keresztül ünnepelte Jürgen Klinsmann együttesét.

Basti-parádé

Ahhoz képest, hogy a Bayern München középpályása, Bastian Schweinsteiger az utolsó pillanatban került be a németek kezdőcsapatába, alaposan kivette a részét a bronzérem megszerzéséből. A világbajnokság első hat mérkőzésén “góltalan” Schweinsteiger két és fél gólt szerzett Stuttgartban. Két hatalmas lövése után a portugál kapus, Ricardo kidobhatta a labdát a középkezdéshez, egy bivalyerős szabadrúgásába pedig a portugál Petit olyan szerencsétlenül ért bele, hogy lábáról a labda a saját kapujába került. “Basti-gól” (a németek így becézik a nagy munkabírású középpályást) tehát szinte egymaga intézte el a portugálokat, s bár Nuno Gomez a végén még szépített, a 3-1-es német győzelem a Nationalelf harmadik bronzérmét jelentette a labdarúgó világbajnokságok történetében.

“A vb rendezése fenomenális volt, mi pedig negyedikek lettünk” – kommentálta a mérkőzést Louis Felipe Scolari, a luzitánok brazil szövetségi kapitánya. “A németek sokkal motiváltabbnak tűntek nálunk, csak azt sajnálom, hogy a második félidő elején nem tudtuk folytatni azt az erőszakos játékot, amellyel az első 45 percben komoly gondot okoztunk ellenfelünknek. Figót mindenképpen a pályára akartam küldeni, ugyanakkor azt megbeszéltem vele, hogy ezúttal nem lesz kezdő. Amikor bejutottunk az elődöntőbe, tudtuk, hogy onnantól kezdve nagyon nehéz lesz az előrelépés, hiszen a franciák és a németek is remek együttest alkotnak. Kicsit sajnálom, hogy nem szereztünk érmet, de összességében elégedett lehetek a csapattal” – mondta Scolari.

Kahn nem okozott csalódást

Oliver Kahn számára igazi jutalomjáték volt a szombati összecsapás. A világbajnokság első hat német mérkőzésén Jens Lehmann mögött a kispadon helyet kapó klasszis ezúttal is
Basti a dobogóra lőtte Németországot 1

Figo elbúcsúzott (AP)

megmutatta, hogy nem kell, nem szabad őt leírni. A mérkőzés utáni gyorsértékelésekben a szakkommentátorok arról beszéltek, hogy a világbajnokságon megmutatkozott Kahn sportemberi nagysága, amikor pedig lehetőséget kapott, nem keltett csalódást.

“Negyedik világbajnokságomon védhettem, bronzérmesek vagyunk, ennél nagyobb boldogság most nem érhet” – mondta a 37 esztendős német kapus. “Akik azt hiszik, hogy elment a kedvem a futballtól, nagyon tévednek, mert csak most jött meg igazán. Remek csapatot alkottunk, ezt a válogatottat lehetett szeretni és azt gondolom, hogy mindent kihoztunk magunkból” – fejtegette Oliver Kahn.

Kifütyülték Ronaldót

Egyetlen ember volt csak a stadionban, akinek minden labdaérintését követően hangosan fütyült a közönség: Cristiano Ronaldo. A portugálok fiatal tehetsége az egész világbajnokságon sokkal inkább színészi képességeivel, semmint futballtudásával tűnt ki, s az sem véletlen, hogy mind a franciák elleni elődöntő mérkőzésen Münchenben, mind pedig szombat este Stuttgartban alaposan megkapta a magáét a nézőktől. Bár az elődöntőt követően azt nyilatkozta, hogy egyáltalán nem zavarta, amikor egy egész stadion tüntetett ellene, visszafogott produkcióját látva más következtetésekre juthatunk. Ronaldo sorsa a világbajnokságot követően új korszakba léphet, hiszen egyre többször hallani, hogy a Manchester Unitedből a Fabio Capello irányította Real Madridba tart.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik