Élet-Stílus

18 ezer francia rendőr készül a döntőre

A Franciaországban mindennapossá vált városi erőszak megfékezésére 18 ezer rendőrt és csendőrt mozgósítanak országszerte a vasárnapi esti németországi labdarúgó-világbajnokság döntője utáni hazai ünneplésre vagy szomorkodásra.

Napok óta folyik a találgatás, vajon a franciák sikeres szereplése ellenére eddig visszafogott Nicolas Sarkozy belügyminiszter – akit focirajongóként ismer az ország – elkíséri-e a berlini döntőre Jacques Chirac államfőt. Sokak szerint a külvárosi zavargások során a rendbontó fiatalokat csőcseléknek minősítő kijelentése miatt – amelyet Lilian Thuram válogatott védőjátékos élesen kritizált – a belügyminiszter nem szívesen látott vendég a francia válogatott külvárosokban felnőtt játékosainak háza táján. Ezt azonban Sarkozy környezete cáfolta, hozzátéve, hogy a belügyminiszter az összes játékos – köztük Thuram – aláírásával ellátott mezt kapott ajándékba.

Párizsban 4 ezer rendőrt mozgósítanak

Sarkozy a döntő után Franciaországban várható utcai zavargások miatt érezte szükségét annak, hogy a belügyminisztériumban nézze a meccset, s azt követően 18 ezer rendőrt mozgósítson országszerte. Ebből 12 ezer vidéken fog szolgálatot teljesíteni, háromezer pedig a fővárosban, akikhez 45 különítményben további háromezer rohamrendőr csatlakozik. Párizsban és környékén több mint négyezren őrzik a rendet vasárnap éjjel.

Az 1998-ban francia részvétellel Párizsban rendezett döntőre csak a szokásos biztosítással készült a francia rendőrség, akkor még nem lehetett autóégetésről, késelésről vagy rendőrökkel történő összecsapásokról hallani. A külvárosi zavargások óta azonban Franciaországban elképzelhetetlen utcai megmozdulás rendbontók nélkül.

Mindennapos gyújtógatások


18 ezer francia rendőr készül a döntőre 1

Zidane edzés közben (AP)

A Brazília elleni negyeddöntő után 210 autót gyújtottak fel országszerte, az átlagos éjszakán megszokott 50-60-nal szemben. A Portugália elleni elődöntőben 135 felgyújtott autóról és 350 előállításról érkezett jelentés. Ehhez jön még szomorú mérlegként az öt halálos áldozat és az összetűzések számos sérültje, köztük 45 rendőr.

Harminc városban rendeltek el nagyobb készültséget, így Párizs mellett Bordeaux-ban, Grenoble-ban, Lille-ben, Lyonban, Marseille-ben, Nizzában, Saint-Etienne-ben, Strasbourgban és Toulouse-ban, valamint Troyes-ban, ahol több üzletet kifosztottak a múlt szerdai meccset követően.

A rendőrség már napközben biztosítja a nagyobb tömegre számító helyszíneket, és előkészíti a rendbontók elleni gyors fellépést. Az éjszaka is közlekedő tömegközlekedési járműveken megerősítik az ellenőrzést. Az egyenruhában szolgálatot teljesítők között sok lesz a gumibottal ellátott civil ruhás rendőr is, akiknek feladata a tömegben kiszúrni és gyorsan eltávolítani a rendbontókat és a tolvajokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik