Élet-Stílus

Szerez érmet a házigazda?

Negyedik világbajnoki "kisdöntőjére" készül a házigazda német labdarúgó-válogatott, amely szombaton 21 órakor Portugáliával száll szembe a bronzéremért Stuttgartban.

A Nationalelfnél többször egyetlen csapat sem lépett pályára a vb-k utolsó előtti meccsén, eddig kétszer (1934, 1970) sikerült, egyszer (1958) viszont nem “jött össze” a dobogós hely. A portugálok mindössze egyszer jutottak be a legjobb 4 közé, és 1966-ban megszerezték a bronzérmet.

Az otthonába, Stuttgartba visszatérő német kapitány, Jürgen Klinsmann gondjait fokozza, hogy csapata – amely hosszabbítás után maradt alul 2-0-ra az olaszok elleni elődöntőben – Per Mertesacker, Michael Ballack és Arne Friedrich nélkül kényszerül kiállni. Kérdéses továbbra is Tim Borowski játéka, de az már biztosnak tűnik, hogy kisebb sérülése ellenére ott lesz a kezdőben a torna eddig legeredményesebb játékosa, Miroslav Klose.

Még egy helyen bizonyosan változik a gárda összetétele, ugyanis a tornát végigvédő Jens Lehmann a szombati mérkőzésre – nemes gesztussal – lemondott helyéről nagy ellenlábasa, az eddig a cserepadon ücsörgő Oliver Kahn kedvéért. A Bayern München hálóőre 86., és valószínűleg utolsó válogatottbeli találkozóján áll majd a kapuba.

A túloldalon Ricardo Carvalho eltiltás miatt nem játszhat, s kétséges Miguel szereplése. Luiz Felipe Scolari szövetségi kapitány pedig közölte: felrázza a franciák elleni 0-1 után melankóliába zuhant együttesét, mert győzelemmel akarja befejezni a vb-t. A négy éve világbajnok brazil szakember vezetésével 19 meccs után kapott ki Portugália.

Egy biztos: mindkét válogatottnak presztízskérdést jelent, hogy megnyerje a szombati összecsapást. A németeknek azért, mert rendező országként nem mindegy, hogy éremmel, vagy “csak” a negyedik hellyel zárhatják a vb-t, míg a portugálok a két évvel ezelőtti Eb-ezüstérem után most egy újabb világversenyen zárhatják éremmel a sorozatot. Nem beszélve arról, hogy edzőjük, a brazil Louis Felipe Scolari négy évvel ezelőtt az aranyéremig vezette Brazíliát, ha pedig most a portugálokkal is dobogóra állhat, az igazán különleges teljesítmény.

A 3. helyért: Németország-Portugália
Stuttgart, szombat 21 óra
Bíró: Toru Kamikava (japán)

A várható kezdőcsapatok:
Németország: Oliver Kahn – Jens Nowotny, Marcell Jansen, Robert Huth, Philipp Lahm – Bernd Schneider, Sebastian Kehl, Torsten Frings, Gerald Asamoah – Lukas Podolski, Miroslav Klose

Portugália: Ricardo – Paulo Ferreira, Fernando Meira, Ricardo Costa, Nuno Valente – Costinho, Maniche, Luis Figo, Cristiano Ronaldo, Deco – Pauleta

Ajánlott videó

Olvasói sztorik