Élet-Stílus

Egy nappal meghosszabbítják a Discovery útját

Egy nappal meghosszabbította a Discovery 12 naposra tervezett útját az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), ami lehetővé teszi, hogy az űrhajósok végrehajtsanak egy harmadik űrsétát is.

A Discoveryt július 4-én, kedden lőtték fel a floridai Kennedy űrközpontból, és a visszatérés új dátuma július 17. Ha az időjárási körülmények lehetővé teszik az űrsikló július 17-én várhatóan közép-európai idő szerint 19 óra körül ér földet a Kennedy űrközpontban.

John Shannon, a NASA űrprogramjának igazgatóhelyettese pénteken közölte, hogy az amerikai űrrepülőgépben elegendő üzemanyag maradt a küldetés időtartamának egy nappal történő meghosszabbításához. Ennek köszönhetően Piers Sellers és Mike Fossum amerikai űrhajósok a jövő héten szerdán ismét kilépnek a nyílt világűrbe, és kipróbálnak egy új technológiát a hővédő pajzs sérüléseinek kijavítására. Sellers és Fossum már készül a szombatra tervezett első űrsétára.

Bár a Discoveryről készült fotók első értékelése után az amerikai űrhivatal elégedettnek tűnt az űrsikló állapotával, a mérnökök folytatták a hővédő pajzsról készített számtalan fénykép elemzését. Három gyanús pontot is találtak, és ezek aerodinamikai és hőelemzése csak vasárnapra készül el teljesen.

A Discovery visszaindulása előtt az űrhivatal teljesen ki akar zárni minden sérülést az űrjármű létfontosságú hővédő pajzsán. A külső burkolat költséges szemügyre vétele azok közé a szigorú biztonsági intézkedések közé tartozik, amelyekkel a NASA a korábbi katasztrófákra és üzemzavarokra reagált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik