Élet-Stílus

Nyári bor – borajánló

admin
admin

2006. 07. 07. 11:30

Meleg nyári estékre milyen bor is volna jobb választás, mint a Loliense, ami már nevében is a Balatoni nyarakat idézi. Annyit tesz, mint Lelle.

Nyári borunk a Balaton déli partján fakadt a kiváló és rokonszenves Konyáriak pincészetében (Lelle-Kishegy, 24 hektár, 70 százalék kék szőlő, erős hozamkorlátozás, szuperszonikus feldolgozó). Idősb Konyári jelentős borász, filmsztárarcú fia, Dániel, kiről az ember nőivarú kolléganői mindig elhaló és élveteg hangon és nedves tekintettel emlékeznek meg, nem esett messze a fájától, hogy kicsit hülyén fejezzem ki magam.

Világos aranysárga bor ez zöld reflexekkel, intenzív virágos illattal. Élénk savak, fanyar karakter, kis saját erjedési szénsavgyöngyök díszítik a pohár falát. Telt test, utóízben érintésnyi kesernye. Szépen csendülő, könnyed szerkezet, nem egy súlyos komplexitás, elegáns az egész. Hat hónapot érlelődött finom seprőn acéltartályban, merőben reduktív karakterű bor.

Nem vagyok egy a borcímkén-aranybetűt-jó-szívvel-fogadó aranybetű-imádó, de a Lelle kezdetleges parasztcímerének negatívjára nyomott aranybetűk elegánsnak tűnnek, pláne, hogy a hascímke értelmesen informatív: 11 ezer 700 palack, szüretek pontos időpontja. Szüretek, mert a különféle komponensek eltérő időben szüreteltettek. Mi volt a cél, hogyan egészítik ki egymást az összetevők? Sauvignon blanc és chardonnay küvéje ez, kis szűztermésű olaszrizlinggel fűszerezve, a cél a nyár géniuszának palackba fogása, hogy ismét hülyén fejezzem ki magam.

Loliense 2005, Konyári. Alkohol: 12,5% • Sav: 6,7 g/l • Telt test, utóízben érintésnyi kesernye • 2 ezer forint körül

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.